Задигнаха колата на Хю Грант, актьорът моли крадците да му върнат само сценария

Правителството на Тереза Мей оцеля във вота недоверие

Две коли са се ударили челно в Пловдив, трима души са ранени

Убитата млада жена в „Банишора“ е бита, душена и ритана

Остават опашките пред лифта в Банско Кметът на зимния курорт Георги Икономов пред „Труд“: Законодателството трябва да се прецизира

Майк Пенс: САЩ ще се борят, за да гарантират поражението на „Ислямска държава“

Сергей Полунин изгонен от Парижката опера „Лошото момче на балета” обиди гейовете, жените и дебелите

Мъж е пострадал след удар в мантинела на пътя Пловдив – Карлово

25-годишна жена е убита в столичния квартал „Банишора“ По първоначални данни извършител е нейният приятел, който е опитал да се самоубие

Фокуси със сирене въртят търговци и производители Вдигат водното съдържание и сухото мляко в продукта

Дават две данъчни облекчения за деца с увреждания

Ердоган: Дейтънското споразумение трябва да се преразгледа, защото то „не решава бъдещето на Босна и Херцеговина“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 17 януари 2019

Грипната вълна се разраства

Канадски гражданин е отвлечен от ислямисти в Буркина Фасо

Пролетен фурор на яз. „Бебреш“: Мирната риба кълве здраво през април в устието на водоема

Добромир ДОБРЕВ

Този сезон измъчи доста любителите на интензивния риболов на дребна риба. Пролетта се забави повече от очакваното и първите априлски дни приличаха по-скоро на декемврийско мразовито време. Естествено, ниските температури оказаха влияние на по-топлолюбивите видове риби. На повечето места из страната риболовът не е потръгнал така, както трябва за това време от годината. Реките са пълноводни и мътни и въдици е почти невъзможно да се замятат. Остават язовирите и езерата, където обаче водата все още е ледена. Тепърва ще се очаква трайното затопляне, което да раздвижи водните обитатели и да провокира апетита им.

Не са много водоемите, на които става приличен риболов от началото на месеца. Един от тях е яз. „Бебреш“, намиращ се на 10 километра от Ботевград. Тази година той е пълен повече от нормалното. Той черпи водите си от едноименната река. Езерото е разположено в Стара планина, недалеч от прохода Витиня. Въпреки планинския релеф наоколо, водите дават живот на редица мирни риби като речен кефал, бабушка, уклей, каракуда, шаран. Има и много добра популация от костур.

Сега риболовът кипи в района на устието. Реката, която се влива, е силно замътена. Тя вкарва неограничено количество хранителни вещества и изгладнелите зимни риби се възползват от това. Групират се тук, където дълбочините не са големи. Водата е заляла ливадите и бързо се нагрява от слънцето. Това гарантира нужната топлина за екземплярите. Ето защо те понякога се намират на дълбочина под 1 метър.

На язовир „Бебреш“ се лови основно на плувка. Не е необходимо да се залага на тежки дънни въдици. Фидерът също не е ефикасен монтаж заради изобилието от залети храсти, треви и закачки. Така единствената алтернатива се явява стационарната плувка, като линията трябва да е максимално олекотена. Това, разбира се, е възможно само при тихо и спокойно време. Когато духа силен вятър, риболовът е затруднен.

И все пак не монтирайте плувка по-тежка от 2 грама. Така ще забележите и най-финото кълване на бабушките и уклеите. Костурите и кефалите вземат по-стръвно и обикновено потопяват целия индикатор. Кукичката варира около № 14 – № 16. Тя си връзва на повод влакно с дебелина 0,10 мм. Много е важно да се подхранва правилно мястото, което сме избрали. Ако дъното пред нас е чисто и няма подводна трева, тогава е допустимо да подхвърлим топки с тежка захранка. По-добри резултати обаче се постигат, когато стреляме периодично по няколко бели червея чрез прашка. Това е и доказано най-добрата стръв за сезона. На кукичката се закачат по две червейчета, когато рибата кълве по-рядко. Ако пасажът е пред нас и е активен, и една ларва ще свърши работа за по-динамичен риболов. Торният червей е предпочитана примамка от костура. За шараните и каракудите още е рано.

Според разпоредбите в закона язовир „Бебреш“ попада в графата водоеми над 500 метра надморска височина. Това означава, че забраната за пролетно размножаващите се видове риби тук ще влезе в сила от 1 май и ще продължи до 15 юни. До периода на ограничението има още достатъчно време за траен улов. Със сигурност със затоплянето на времето резултатите ще стават все по-добри.

Едва през лятото може да се говори и за целенасочен риболов на шаран. Тези риби се мамят в залива под овчарниците. След продължително захранване с царевица може да се закачат и трофейни екземпляри над 7-8 кг. Едрите каракуди също предпочитат топлите месеци, за да се хранят активно. Любителите на спининга също няма да скучаят. С воблери и блесни по езерото се ловят прилични кефали и костури. Засега водните обитатели задоволяват интересите единствено на плувкаджиите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.