Какви типове ни дебнат в сайтовете за запознанства

Самотни и комлексирани търсят любов в интернет

Мъже и жени, налегнати от самотата, някои от тях с чувство за малоценност и доста комплекси най-често се регистрират в сайтовете за запознанства.

Това каза пред „Труд“ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в столичния квартал Курило. По молба на екипа ни тя направи анализ на съобщения и на профилите на българи, поставили снимката си и оповестили каква връзка искат да изградят чрез познанство в интернет.

„Комплексите у регистрирали се са от най-различно естество - заради външния вид, професията или социалния статус, тормози ги някакъв вид непълноценност. А не рядко има защо да е така - например, ако човек не е удовлетворен от това, което прави, или от начина си на живот“, продължи д-р Гълъбова. Веднага възниква въпросът дали българският мъж е по-комплексиран от останалите европейци. „По-скоро комплексите на българина са свързани с друг тип неудовлетворение, което основно кореспондира с материалното положение. Германецът или италианецът също се комплексират, ако не получават достатъчно пари. Но техният нисък статус е по-висок и от нашия по-висок статус“, отговори психиатърът. Т.е. доколкото комплексите се определят от неудоволствените изживявания, те съществуват у всички хора. Само че това, което ги поражда, е различно.

„Неудовлетворението у българина основно се дължи на

ниското възнаграждение,

на непостигане на

цели в работата

и защото жените у нас все по-често се налага да издържат семейството. Просто казано - ние имаме много сериозни проблеми в личностно отношение. Обяснението може да търсим в родовата памет, в народопсихологията, в трудното всекидневие, от което няма как да избягаме“, заяви д-р Гълъбова.

„Виновно“ обаче е и ниското ниво на емоционален интелект у българите, който определя способността да познаваме емоциите си и да ръководим изявата им. „Само че ние сякаш категорично отказваме да се заемем със себепознание, да се замислим какво правим, защо и как да действаме. Някак си у нас е изчезнало любопитството към тези неща“, обобщи психиатърът.

Как обаче специалистите тълкуват избирането на точно определени снимки, които мъжете поставят на профила си в сайта за запознанства?

По този показател разнообразието е голямо - има индивиди, които се показват полуголи до кръста, други

се излягат върху

столове като

царски трон

трети - яхват мотори или позират пред скъпи коли, но има и такива, които свенливо се крият далече под клоните на дърво сред природата. Дали защото искат да демонстрират, че обичат походите, или защото не желаят да се види лицето им.

„Интернет предлага необятни възможности хората с комплекси да ги „излекуват“, излагайки на показ най-доброто от себе си. Затова всеки един, воден от убеждението си какво привлича другия пол, решава да покаже най-подходящата за целта снимка“, заяви д-р Гълъбова. Ако мъжът мисли, че жената се впечатлява от мускули, ще лъсне по тях. Този, които е дълбоко убеден, че ще блесне чрез демонстриране на власт и материални придобивки, може да седне не на престол, а дори да се качи върху маса. Представителите на силния пол, които вярват, че романтиката ще им помогне да завладеят любимата, се снимат в гората. „Но нерядко снимките в сайтовете за запознанства въобще не отговарят на реалността. Не става дума да е взета снимка от абитуриентския бал или младостта и да е публикувана именно тя, а се залагат неистински снимки, които са на други добре изглеждащи хора“, заяви д-р Гълъбова. Част от фотографите пък, които дами показват в сайтовете за запознанства, са с бански костюми. Някои от тях дори са с излишни килограми, но това не ги притеснява. Напротив - казват си - „и за моя влак има пътници“.

Не на последно място пространството за запознанства е зона, в която търсиш и предлагаш, затова трябва да заложиш на „добър продукт“, т.е. хубава снимка. А в някои случаи се правят

специални фотосесии,

които се ползват

точно с тази цел. „Вижте, в това няма нищо лошо, стига да не се наранява другия. По-добрият начин все пак си остава живото общуване“, категорична е психиатърката (друг извод, встрани от психологическия анализ, е неграмотността, която се вихри при общуването в интернет, където пунктоацията и правописът масово не се спазват).

Доста от разменените съобщения при запознанствата показват агресивност заради това, че хората от сайта повече не искат да са самотни. Така мъже или жени грубо влизат в диалог със срещуположния пол, едва ли не обвиняват някого в липсата си на връзка, демонстрират, че не са разбрани, а реално са „велики и много добра партия“.

Други регистрирали се са го сторили само и само за да си намерят някого за кратко. За да се позабавляват, да си организират разнообразние, да живеят бързо. „Това е проблемът на съвременото общество, което е консуматорско. Същото е и в развитите общества. По тази причина хората държат да получат всичко от живота, на мига и по много. Под всичко се разбира „удоволствени изживявания от всякакъв вид и род. Те си казват: „Ето, стават наводнения, земетресения, свлачища, срутища,

падат самолети,

утре не се знае

какво ще стане

затова - давай сега да живеем!“, посочи д-р Гълъбова. Мъжете искат да сменят доста жени и обратното - нежния пол също масово не залага на моногамията. Т.е. отключило се е залитането количеството да определя качеството. А празнотата трудно се запълва с бройка, камо ли да се изгради сериозна връзка. „Така хората стават дълбоко нещастни. При прескачането от партньор на партньор вместо да придобият самочувствие, те се усещат още по-самотни. Накрая стигат до развитието на невротично разстройство, което ги води до психиатричния кабинет“, заяви д-р Гълъбова. Много често нейни пациенти по същина са просто нещастни хора. „Те безспорно вече имат и медицинския проблем като депресия, паническо разстройство или фобия, но всичко това е заради липсата на личен живот. Заради това, че в даден момент са го загърбили за сметка на кариерата или друго израстване“, завърши психиатърката.

Кога ни наляга невроза заради липса на секс

От възрастта на човека зависи какъв е критичният период, в който, ако той не е имал сексуални контакти, е възможно да стигне до психиатричния кабинет заради невроза, каза още д-р Цветеслава Гълъбова. Ако жената или мъжът са до 50 години, след 2-3-4 месеца без секс, те започват да стават неспокойни. След 50-те години доста по-дълго време могат да прекарат без полов акт и това не се отразява на емоционалния баланс. Те обикновено заместват този контакт с друг вид преживявания и хобита. „И при по-възрастните липсата на връзка или на сексуално общуване не се приема като драма“, посочи д-р Гълъбова.

Съвети за успешна връзка

Интелигентният човек знае, че успешната връзка е многопластова - и сексуална, и духовна, и интелектуална, и емоционална. Затова, ако в сайта за запознанства търси плътски контакт, той няма да има напразни очаквания, няма да позволи разочарования, нито ще бъде излъган. Напротив - ще е приятно изненадан, ако еднократният контакт се развие в задълбочени отношения. Докато често ниско интелектуалните хора смятат, че предлагайки тялото си след това лесно ще произтече връзка. Т.е. пак опираме до емоционалния интелект.

А ето и няколко съвета, за да имате успешни интимни взаимоотношения:

Бъдете искрени с партньора си още от самото начало. Когато казвате истината, просто не ви се налага да лъжете и да се чудите какво да обяснявате следващия път.

Бъдете искрени и към себе си. Ако ви е омръзнало да правите едно и също нещо във връзката, ако тя не ви удовлетворява, седнете и разговаряйте със своя любим. Споделяйте открито. Общуването трябва да е пълноценно във всеки един момент.

Бъдете естествени в поведението си. Не играйте. Говорете по начина, по който искате да се развива животът ви. Откривайте сами своите правила, обща рецепта няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве