Депутати премахват „вечните длъжници“

При задължения по изпълнителни дела първо ще се погасява главницата, след това лихвите и най-накрая разноските по делото. Това ще стане, ако парламентът гласува поправки в Закона за задълженията и договорите, внесени от трима депутати от ГЕРБ - Георги Андонов, Мария Белова и Евгения Ангелова.

Преди няколко години в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) бе вписано подобно правило по отношение на публичните задължения на физически лица и фирми. Поправката доведе до това, че при плащане на задължение за данъци или осигуровки вече се постъпва по-благоприятно за длъжника, защото първо се погасява главницата, а едва след това лихвата. Преди това беше обратното и върху оставащата неплатена главница продължаваха да се трупат лихви.

Тримата депутати предлагат сега това правило да се пренесе и върху плащането на задължения по изпълнителни дела. В момента, когато например се направи запор на заплата, с парите първо се погасяват таксите за частния съдебен изпълнител, които са процент от дълга, следват адвокатското възнаграждение, разходите на взискателя по изпълнителното дело, а едва след него лихвата и най-накрая главницата. По този начин ежемесечно главницата продължава да произвежда нова законна лихва и така длъжникът може да продължи да дължи пари още години наред, мотивират се депутатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика