Броиха $ 1 млн. за тефтерче на разбивач на кодове

Бележник на британския математик, разбивач на кодове и баща на съвременния компютър Алън Тюринг бе продаден за 1 025 000 долара на търг в Ню Йорк, съобщи Би Би Си.

Тефтерчето е единственият запазен ръкопис на учения, влязъл в историята с пробиването на кода на германската шифровъчна машина "Енигма" по време на Втората световна война. Тя е ползвана от нацистите за секретна комуникация, чийто код се смятал за неразгадаем.

Интересът към търга бе силен, до голяма степен заради излезлия миналата година филм "Игра на кодове", описващ живота на Тюринг.

Купувачът на реликвата поискал да остане анонимен. На търга бе продадена и оригинална машина "Енигма", която все още работи. За нея също анонимен купувач платил 269 000 долара.

Тефтерчето, датирано от 1942 г., има 56 изписани страници, предимно на тема информатика и математически символи.

През 1946 г. Тюринг създава Автоматична изчислителна машина - прототип на съвременните компютри. През 1952 г. той е осъден за хомосексуализъм - по това време наказван от закона във Великобритания. За да избегне затвор, се подлага на химическа кастрация. Две години по-късно се самоубива, едва 41-годишен. През 2013 г. кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл