България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

190 варненчета станали жертви на престъпления за година

2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Легионерът от Орешник остава в ареста

Окончателно: 18 години затвор за Минчо Янков, който уби съперник и намушка изгората си

Кирил Домусчиев: Целта е ясна!

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

Данъчни развалят имотни сделки на занижени цени (обзор)

Националната агенция за приходите (НАП) предупреди вчера, че започва масови ревизии на строителни предприемачи. По време на ревизиите може да се стигне до разваляне на сделки за продажба на апартаменти, ако са сключени на цени под пазарните, предупредиха данъчните.

Данъчно-осигурителният процесуален кодекс позволява на НАП да обяви за недействителни сделки, извършени от лице с публични задължения, след като е започнала ревизията на фирмата му.

Според говорителя на приходната агенция Росен Бъчваров за последните 3 години ведомството е обявило за недействителни чрез съда около 100 такива сделки, при които предприемачи по документи са продали жилища на цени далеч под пазарните. Кодексът дава право на данъчните да развалят не само продажби, а и безвъзмездни сделки, дарения и т.н., стига да са извършени след началото на ревизията. Самото прекратяване става от съда, който е сезиран от НАП.

За същия период – през 2012, 2013 и 2014 г., са направени 281 ревизии на рискови фирми от строителния бранш. Установени са 33 млн. лв.допълнителни задължения на 246 строители и инвеститори, основно по Закона за ДДС. Данъчните са изчислили, че средно на година бюджетът търпи около 43 млн. лв. щети от продажбата на имоти под себестойност.

Анализ на риска, направен за периода на строителния бум, показва, че тогава бюджетът е бил ощетяван всяка година с около 400 млн. лв., а рисковите строителни предприемачи са били 63% от всички. Техният дял, както и щетите, са намалени значително през последните години най-вече заради по-слабото строителство, но рискът остава, казаха от НАП.

Според източници от имотния бранш изповядването пред нотариус на сделки на цена под действителната е масово явление, и то от години. По този начин предприемачът укрива оборот. „Като напише в договора, че е продал жилището за 35 000 евро вместо за действителните 60 000, той укрива оборот и дължимия върху него ДДС. Проблемът обаче е за купувачите – ако договорът се развали по някаква причина, строителят може спокойно да му върне не платените 60 000 евро, а почти двойно по-малко“, коментира шефът на консултантската компания „Кредит пойнт“ Тихомир Тошев.

Шефът на Нотариалната камара Красимир Катранджиев каза пред „Труд“, че нотариусите нямат законова възможност да преценяват стойността на сделката. „Само ако има голямо разминаване между данъчната оценка на имота и пазарната му стойност, нотариусът взема предвид пазарната стойност, защото от това се определят нотариалните такси“, каза той. Иначе Законът за нотариусите и нотариалната дейност дава пълно право на страните по сделката да определят стойността й, допълни той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.