Обновяват затворническото общежитие в с. Разделна с норвежки пари

Затворническото общежитие в белославското село Разделна ще бъде ремонтирано с пари от Норвежкия финансов механизъм. Процедурата по Закона за обществените поръчки е завършила с избор на изпълнител, обяви Йордан Йорданов, директор на варненския затвор, към който е общежитието.

Ремонтът ще е на стойност 1,2 млн. лв. и включва подмяна на дограма, изграждане на санитарни възли и преграждане на помещенията. Тъй като сградата е строена по типов проект на едно от варненските училища, килиите са по 55 кв. м, колкото класна стая. Затова в тях в момента са разположени по 9-11 затворници. След преустройството помещенията ще са по 18 кв. м и в тях ще има не повече от 3-4 лишени от свобода, за да се изпълнят международните стандарти. Реконструкцията трябва да бъде завършена за 8 месеца.

В момента в общежитието в Разделна има 155 затворници, които работят на различни обекти, защото са с т. нар. леки присъди - до 5 г. лишаване от свобода. Положеният от тях труд им се плаща и намалява присъдите им по схемата “два за три дни”. Затворниците от общежитието могат да прекарат у дома си два дни всеки месец, а ако не се провинят, могат да ползват годишен отпуск от 14 работни дни.

Общежитието в Разделна е построено през 1981 г. То разполага със спортна зала и православен параклис. Селото е един от вариантите за строеж на нов затвор на Варна, защото сградата на общежитието може да се разширява, а и теренът от над 300 дка е подходящ за изцяло нова сграда. Имотът е собственост на Министерството на правосъдието.

Вчера директорът на варненския затвор Йорданов, областният управител на Варна Стоян Пасев и представители на неправителствени организации засадиха 30 дръвчета пред общежитието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини