Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Йода се появи в средновековен ръкопис в Британската библиотека

Подобна на героя Йода от “Междузвездни войни” фигура може да се види в средновековен ръкопис на повече от 600 години в Британската библиотека, пише The Guardian.

Фигурата, наподобяваща джедая, е изрисувана със зелена кожа, големи уши и оранжево наметало и се появява в колекцията ръкописи “Смитфийлд” – френски сборник на папски писма от 14-и век, който се намира в Британската библиотека. Библиотеката съобщи за илюстрацията в своя блог, посветен на колекцията от илюстровани средновековни ръкописи.

Освен папските писма, сборникът, който е изготвен между 1300 г и 1340 г., съдържа библейски истории и басни.

“Бих искал да кажа, че това наистина е Йода, или че е нарисуван от средновековен пътешественик във времето”, казва Джулиън Харисън, един от уредниците на колекцията. “Това всъщност е илюстрация на библейската история за Самсон – художникът очевидно е имал живо въображение.”

Харисън добавя, че не е ясно кой точно герой от историята за Самсон изобразява рисунката. Фигурата вече е включена заедно с други литературни създания в новата книга на библиотеката, посветена на средновековни чудовища.

Илюстрацията стана хит в социалните мрежи, след като се появи два дни преди пускането на новия треълр на “Междузвездни войни: Силата се пробужда”.

Експерименталният блог на Британската библиотека дава и жива представа за живота и работата на уредниците на колекциите. “Използваме го, за да дадем информация, за това, което правим”, казва Харисън. “Един популярен пост обяснява защо ние не носим бели ръкавици, когато работим с ръкописи, но ние също се опитваме да се погрижим и за неакадемични читатели. Най-популярният ни пост е “Рицар срещу охлюв”, който обяснява защо снимки на въоръжени рицари, които се борят с охлюви, са често срещани в ръкописи.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.