Първият туристически лайнер акостира във Варна

Първият за тази година 203 метров туристически лайнер "Prinsendam" с 800 туристи на борда, акостира във Варна, предаде БГНЕС.

За многото кораби, които трябваше да дойдат във Варна, а това не се случи, причината е само една - украинската криза, заради която корабите изчезват от Черно море. Това заяви Владимир Караджов, оператор на круизни кораби за България.

Тази година във Варна ще има едва 8 кораба, ако евентуално някой в последния момент не си промени маршрута, но за догодина няма нито една заявка, по същата причина свързана с военния конфликт в Украйна. Това, че се намаляват таксите, е добре, но това ще има ефект след две години, тъй като тези компании си планират посещенията минимум две години напред и след като до момента нашите такси бяха най-високи в Черно море, това беше една от причините за по-малкия брой пристигнали кораби на българските пристанища, добави Караджов.

Сега с новите такси и при едно бързо приключване на конфликта в Украйна, се надяваме да се възстановят бройката кораби от години, каза още Караджов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони