Хасково потъна с 648 700 лева след загубено дело

С 648 700 лева е на път да потъне болницата в Хасково, след като загуби на първа инстанция делото срещу община Хасково за собствеността на хирургическия блок. "Претенциите на болницата са неоснователни", пише в мотивите на окръжния съдия Йонко Георгиев. Решението подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд в двуседмичен срок.

Делото бе образувано по искове на МБАЛ преди 3 г. В претенциите се твърдеше, че община Хасково упражнява фактическа власт върху имотите без правно основание, като демонстрира собственически права. За тези имоти общината е издала актове за публична общинска собственост и продължавала да ги владее незаконосъобразно.

От местната администрация противопоставят аргумента, че заповедта за преобразуването на здравното заведение е нищожна и не може да породи като последици придобиването на собственост. В тяхна подкрепа са и приетите резултати от извършените експертизи, назначени по процеса.

С решението на окръжните магистрати МБАЛ-Хасково е осъдена да плати на общината 132 700 лева разноски по делото. Сумата става още по-внушителна, като се имат предвид и още 516 000 за адвокатски хонорар. Парите трябва да се преведат на наета от болницата столична юристка. В един момент МБАЛ прекрати правомощията й. Тя обаче подаде жалба във Висшия адвокатски съвет, откъдето се произнесоха, че здравното завeдение й дължи вписания в договор хонорар.

"Много пъти съм изразявал мнението си, че това е излишно дело. Явно болницата има излишни пари за харчене. Много пъти предлагах 50-годишно безвъзмездно ползване на хирургическия блок за този, който го довърши и сградата да се използва по предназначение. Никой не пожела да се вслуша в това. Нормално ли е да жертваш над 600 000 лева, при условието за безвъзмездно ползване", коментира кметът на Хасково Георги Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони