Съмнителен търг за медицинска апаратура за 37 млн. лева

Зад обществени поръчки на здравното министерство за близо 37 млн. лв. прозира предизвестен победител. Това заяви вчера пред „Труд“ д-р Дечо Дечев, когото министър д-р Петър Москов махна от поста директор на столичната болница „Св. Иван Рилски“.
Търгът е за оборудване на операционни зали и за лъчехирургична апаратура. „Обявлението така е направено, че е преписано от техническата спецификация на едно от изделията. А това няма как да се случи, ако няма определен интерес“, допълни д-р Дечев. Той отказа да бъде по-точен в изявените съмнения по прозрачността на поръчката, тъй като все още не се е стигнало до подписване на договори. „Ако те станат факт и при разлика в цени, ще посоча конкретни доказателства кой е имал интерес и каква сума го е породила“, каза още бившият директор. Според него се лобира за определен производител, който е оторизирал доставчик, свързан с кръга от хора, довели до отстраняването на Дечев от поста.
„Търговете с предизвестен победител не са изненада. Изненада е, че се посяга на „Св. Иван Рилски“, за да се гарантира бизнесът на нейни конкуренти“, смята д-р

Здравното министерството:

Информацията

е спекулативна!

Твърдението за търга с предизвестен край не е вярно. Всички процедури, които вървят в Министерството на здравеопазването, се гледат под лупа и е недопустимо да се говори за спецификации, които насочват към конкретна фирма. Информацията е спекулативна и подвеждаща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве