Лекари и пациенти молят премиера да не слива болници

Днес началниците на клиники от столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“ ще внесат писмо до премиера Бойко Борисов с молба да спре сливането на лечебното заведение с Александровската. Водещите специалисти настояват да разберат и мотивите, заради които здравният министър д-р Петър Москов освободи директора им д-р Дечо Дечевь при положение че от 6 години болницата е една от малкото печеливши у нас.
Писмото ще бъде адресирано също до д-р Москов и парламентарната Комисия по здравеопазване, съобщиха за „Труд“ от екипа на болницата.
Столичната колегия на лекарския съюз подчерта, че няма достатъчно убедителен икономически и медицински анализ за обединението на „различни по структура и дейност държавни болници“, заради което последиците са неясни.
Пациенти също застанаха зад д-р Дечев. 30-годишната Силвия Петрова от Сопот, на която лекарите от „Св. Иван Рилски“ извършиха 5 животоспасяващи вътресъдови интервенции, настоя с отворено писмо бившият директор да бъде върнат на поста. „Защото работи в името на пациентите, лекарите и служителите на болницата“, пише Силвия.

Равносметка

Без съгласие на партньорите

„Нито някой ни е питал, нито сме обсъждали сливането на „Св. Иван Рилски“ и Александровска, както и между ИСУЛ и детската онкохематология“, коментираха вчера от ГЕРБ. В неведение са и патриотите. „Подкрепяме програмата на правителството, но не сме обсъждали темата за обединение на болници“, коментира пред „Труд“ Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт.
„Въпросът не е коментиран в парламентарната ни група“, допълни картината и доц. Георги Кючуков от АБВ, който е зам.-шеф на здравната комисия. Лекарят бе категоричен, че механичното сливане на лечебни заведения е вредно и във всеки един случай трябва да се подходи индивидуално. „Добър пример бе обединението на многопрофилната и университетската болница в Стара Загора, но особено фрапиращо е предложението да се премахнат онкологичните заведения и да влязат в състава на многопрофилните болниците“, отсече доц. Кючуков. Според него онкологиите са отделни звена със своя структура и контингент и поне няколко месеца българите с рак няма да бъдат обслужени адекватно, ако станат част от други болници.

Д-р Хасан Адемов (ДПС):
Москов - функционално непригоден

Сливането на болници, което обяви здравният министър, е в стила на късния акад. Малеев (наш лекар, партизанин и генерал-майор, бил е член на ЦК на БКП, б.р.). Подобно действие без аргументи и предварителна дискусия със засегнатите екипи означава само едно - непознаване на системата. Да не говорим, че икономическият ефект при обединението на администрациите на „Св. Иван Рилски“ и Александровска се равнява на около 1% от бюджетите им, тоест това е несериозно. Актът е имитация на реформа и още веднъж показва, че след моралната Москов демонстрира и функционална непригодност за заемането на поста.
Освен това соловите акции водят до лоши резултати и провал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве