И проф. Кадурина обвиняема за източването на ВМА (обзор)

Шефката на Катедрата по дерматология, венерология и алергология във Военномедицинска академия (ВМА) проф. Мирослава Кадурина от днес е обвиняема заради скандала с източването на държавната болница от ръководената от нея частна фирма “Дерма прим”.

Военноокръжната прокуратура в София я подведе под отговорност, тъй като Кадурина е превишила служебните си права и набавила имотна облага за себе си и за частната фирма. Тя е на свобода срещу 10 000 лв. парична гаранция.

Според държавното обвинение за близо 10 години - от 29 ноември 2004 г. до 10 септември 2014 г., като на шеф на Катедрата по дерматология във ВМА Кадурина е предоставила на „Дерма Прим” съвсем свободно ползването на шест медицински апарата, собственост на ВМА. Освен това отстъпила безвъзмездно и още пет апарата на обща стойност 671 403 лв.

Кадурина възложила на подчинените си в държавната болница в работно време да извършват и процедури на пациенти на „Дерма Прим” с апаратурата на ВМА. За тези процедури пациентите са заплащали възнаграждение на частната фирма, а не на ВМА.

От прокуратурата заявяват, че от престъплението са настъпили значителни неимуществени вреди за ВМА, тъй като „Дерма Прим” е конкурент на ВМА. В същото време били ползвани материални и кадрови ресурси на държавната болница.

Болницата заплатила близо 45 290 лв. за абонаментната поддръжка за периода 1 ноември 2007 г. – 10 септември 2014 г. за лазерна хирургична система, която дори не била ползвана от ВМА. А 71 882 лв. били дадени за поддръжка и консумативи на лазерна система от ВМА, но били изразходвани при медицински услуги на пациенти на “Дерма прим”.

Обвинението на Кадурина дойде след скандала, заради който бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев подаде оставка като депутат от ГЕРБ и напусна парламента. Той бе обвинен в безстопанственост и сключване на неизгодни договори с “Дерма-прим”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини