Писмо, написано с кръвта на сериен убиец, показват на изложба

Писмо, написано с кръвта на един от най-известните серийни убийци на Великобритания от 19 век, ще бъде показано за пръв път, пише Mirror.

Уилям Хеър и Уилям Бърк станали масови убийци в първата половина на 19 век. По онова време медицинският университет в Единбург не разполагал с достатъчно трупове за часовете по анатомия и двойката убийци намерили изобретателен начин да променят това.

За периода от 1827 до 1828 двамата ирландци убили 15 души, предимно бездомници и бедняци, преди да бъдат арестувани. Хеър се спасява от екзекуцията като представя обвиняващи доказателства за своя приятел, който бил обесен през 1829 г.

След екзекуцията е взета кръв от главата на убиеца, а трупът е публично разчленен пред очите на 30 000 общественици в Единбург. С кръвта е написано писмо, което се пази в архивите на Университета в Единбург и гласи: "Това е написано с кръвта на Уилям Бърк, който бе обесен в Единбург на 28 януари 1829 г. за убийството на г-жа Кампбел".

Писмото ще бъде изложено в университета за два дни, заедно с петиция подписана от тогавашните студенти, които изисквали още трупове за упражнения. Скелетът на Бърк и до днес се пази и е изложен в Анатомичния музей на Университета в Единбург.

Джоузеф Маршал, отговорник за специалната колекция на библиотеката в университета съобщи: "Историята на Бърк и Хеър си играе с въображението на хората от поколения насам. Мисля, че това е голяма рядкост и много необичаен предмет, който ще бъде изложен и със сигурност ще заинтригува мнозина".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл