Проф. Божидар Димитров: Малко армии в света имат патронен празник с такъв общочовешки светия като Св. Георги

Малко армии в света имат патронен празник с такъв общочовешки светия като Св. Георги. Това каза проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей, по повод отбелязването на 6 май като ден храбростта и празник на Българската армия, в интервю за Агенция „Фокус”.

„Традицията вероятно е възникнала в онези ранни времена, когато сме приели християнството и Българската армия е била изцяло на коне. Имало е тежка и лека конница. Така са възприели конния светия Св. Георги за свой покровител”, поясни проф. Димитров. По думите му не случайно името Георги е едно от най-разпространените в България. „Много по разпространено е от Иван, заедно с другите двама конни светии – Св. Димитър и Св. Теодор Стратилат. Смятам, че от 1150 години се чества този патронен празник на Българската армия, когато я е имало разбира се. Хубаво е, че го има този празник”, допълни още проф. Димитров.

Според него този ден трябва да бъде посрещнат с чувство на огромно уважение към всички войници и офицери, които в течение на 1400 години са се били по различни бойни полета за свободата и независимостта на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини