Антарктически кораб ветеран акостира във Варна

Пристанище Варна посрещна антарктически ветеран. На Морска гара Варна акостира лайнер "Минерва", плаващ под флага на Бахамските острови, предаде БГНЕС.

Във варненското пристанище, което се обособява като ключова и желана круизна дестинация на Черно море, с "Минерва" пристигнаха около 270 пасажери от Великобритания, САЩ, Германия и Австрия. Построеният през 1989 г. кораб пристига от Констанца, Румъния, и ще отплава по-късно същия ден за Несебър.

Историята на кораба "Минерва" е повече от любопитна. Построен е през 1989 г. в украинската корабостроителница "Николаев" за нуждите на руския флот. Първоначално щял да изпълнява функциите на разузнавателен кораб, но по-късно тази идея е изоставена. Последователно "Минерва" става собственост на няколко компании.

През годините корабът е извършвал редица круизи в Антарктически води, а преди първия е именуван и приет лично от Нейно кралско височество херцогинята на Глостър в Лондон, Великобритания. "Минерва" има дължина 133 м и широчина 20 м и приема до 350 пасажери в изключително луксозна обстановка.

С промяна в Тарифата за пристанищните такси, правителството понижи коефициента на редукция на тонажната такса за пътническите кораби от 0,5 на 0,4. Изменението цели да се подобрят условията за превоз на пътници и извършване на круизни туристически пътувания в българските пристанища. Новата стойност ще доведе до редуциране на дължимите такси от пътническите кораби средно с 14 на сто. Това от своя страна създава предпоставки за насърчаване развитието на бизнеса чрез запазване на съществуващите и привличане на нови пътници, както и за преодоляване на засилената конкуренция със съседните страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони