Чакат европари за лифт между Търново и Арбанаси

Общинската управа на Велико Търново се надява нафинансиране в размер на около 4 млн. лв. от еврофондове на проекта за лифт, който ще свързва Велико Търново и архитектурния резерват Арбанаси. Атракцията се се подготвя от десетина години, но досега не бе реализирана заради липса на пари.

"По опертивните програми в новия планов период ще има възможност да се спечели финансиране за подобен род атракции, а кметството вече чака отварянето на приоритетните оси", съобщиха експерти.

Институциите вече са дали положително становище за бъдещата линия. Одобрение има и от Националния институт за недвижимо културно наследство, чиято оценка е една от най-важните стъпки, за да се започне строителство. Дори бяха направени разкопки на хълма Момина крепост, където има древни останки, а там ще са разположени част от основите на съоръжението.

"Лифтът ще вози до 40 души. Изненада за туристите ще бъде лапидариум с археологически находки от римско и ранновизантийско време по трасето. Кабинковата линия ще започва от средновековния търговски квартал Френкхисар в подножието на Балдуиновата кула. Двукилометровото трасе ще завършва на входа на Арбанаси. Паркинги ще събират близо 100 автомобили и автобуси", уточняват специалисти от кметството в болярския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони