ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Бивш влиятелен конгресмен забъркан в секс скандал с мъж

Бившият председател на Камарата на представителите към американския Конгрес и виден деец на Републиканската партия Денис Хастърт е платил няколко милиона на мъж, с който извършил “развратни действия”. Това пише вестник “Ню Йорк таймс”, позовавайки се на двама източници, запознати със съответното разследване на ФБР за финансовите нарушения на политика.

73-годишният републиканец е бил обвинен от голямо федерално жури, че е нарушил банковите правила и е излъгал за превеждането на голяма сума на въпросния човек, с когото се запознал, докато е бил преподавател в гимназия, и към когото е имал неуместно поведение.

По данни на прокуратурата в Чикаго от 2010 г. бившият конгресмен е изпратил на едно лице, чието име не се споменава, сумата от 3,5 млн. долара “като компенсация и за скриване на своето провинение”. От юли 2012 година той започнал да тегли неголеми суми от сметките си – по-малко от 10 000 долара. В този случай банките не са задължени да съобщават на властите за тегленията.

В други 15 случая той той изтеглил по 50 000 долара в нарушение на банковите правила за трансакции от такъв мащаб. Така бившият водещ републиканец от северния щат Илинойс изтеглил общо 1,7 милиона долара от няколко банкови сметки в периода 2010-2014 г.

Когато след две години ФБР се заинтересувало от случая, Хастърт излъгал, че не е правил тегления и дал неверни показания. Бившият конгресмен го очакват няколко години затвор и глоба до 250 000 долара.

По данни на “Ню Йорк таймс” Хастърт е плащал тези суми на мъж, спрямо когото е извършил развратни действия през периода 1965-1981, докато е бил треньор по борба в град Йорквил, щата Илинойс.

Обвиненията срещу Хастърт предизвикаха потрес в политическата върхушка във Вашингтон. Хастърт оглавяваше долната камара на Конгреса от 1999 до 2007 година. Това е един от най-високите постове в държавата – трети след президента и вицепрезидента.

Видният републиканец бил учител и треньор по борба в гимназия в предградие на Чикаго между 1965 и 1981 г. След това той бе конгресмен от Илинойс в продължение на 20 години – от 1987 до 2007 г. Хастърт бе председател на Камарата на представителите от 1999 до 2007 г. и е републиканецът, заемал този пост най-дълго време.

След като напусна политиката, той става лобист във Вашингтон.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете