“Екорекетьорите“ на прокурор

Министърът на околната среда Ивелина Василева е сезирала прокуратурата срещу т.нар. екорекетьори. Повод са изнесените данни в медиите за опитите на екологични организации да изнудват държавата и инвеститорите, обясни тя пред „Дарик“.

В интервю пред в. „Труд“ шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров наскоро сигнализира за такъв случай. Той разкри, че екоорганизацията „Коалиция за устойчиво развитие“ на Дончо Иванов е поискала от ведомството дарение от 200 хил. лв. След като получили отказ, се заканили, че ще обжалват всички техни решения. Така заради жалба на тази екоорганизация се бави изграждането на връзката между магистралите „Марица“ и „Тракия“. Нова телевизия също излъчи кадри как Дончо Иванов иска откуп от бизнесмен от Пирдоп, за да оттегли жалбата си за липсваща оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) по проекта му.

„Това, което не разбирам и не приемам, е злоупотребата с права“, коментира министър Василева. Тя обясни още, че голяма част от актовете на компетентните органи се обжалват и това забавя важни стратегически обекти.

До месец се чакат писмените становища на всички членове в Съвета за развитие към Министерския съвет във връзка с изграждането на нов лифт в Банско. Едва след това ще се вземе окончателно решение по проекта.

Новата оперативна програма „Околна среда“ ще бъде одобрена от Брюксел до дни, каза още Василева. Общият ресурс по нея е 3,5 млрд. лв., а близо 70% от тях са предназначени за водни проекти. Според екоминистъра обаче сумата, необходима за изграждането и модернизацията на ВиК системите у нас, е много по-голяма - 11,5 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес