Да спечелиш $300 млн. за година

Списание „Форбс“ нареди класация със стоте спортисти, спечелили най-много пари за последната година. Включени са заплати, хонорари, премии и рекламни приходи за периода 1 юни 2014 - 1 юли 2015 г. Най-успешната дама е Мария Шарапова - №26, с 29,7 милиона долара, от които 23 млн. са от рекламни контракти.

Ето я и елитната десетка:

1. Флойд Мейуедър (бокс)

Общо: 300 милиона долара.

От заплати, хонорари и тв права: 285 милиона долара.

Реклами: 15 милиона долара.

Имаше само два боя - срещу Маркос Майдана и Мани Пакиао, но вторият му гарантира около 230 милиона. Флойд счупи рекорда по приходи от един мач - хонорарът си с чек за 100 милиона долара получи след мача. 73 милиона идват за него от приходите от билети, още 4,4 милиона от платените тв излъчвания и 14 милиона от спонсори. Мейуедър бе ограничил драстично рекламните ангажименти преди боя с Пакиао, за да се концентрира, но все пак има 15 милиона долара от такива договори.

2. Мани Пакиао (бокс)

Общо: 160 милиона долара.

От хонорари, спонсорски и тв права: 148 милиона долара.

Реклами: 12 милиона долара.

Спечели само за загубения на ринга бой с Мейуедър четири пъти повече от най-големия си приход за победа в кариерата - близо 125 милиона. Взе и 23 милиона за ноемврийския си бой с Крис Алегри, който обаче бе по-скоро загрявка за голямото шоу.

С две думи - мачът Мейуедър - Пакиао промени представите за доходоносно спортно събитие, а за двамата приходите продължават да идват и месец по-късно. Мани има и няколко големи бизнес проекта във Филипините, където е и депутат.

3. Кристиано Роналдо (футбол)

Общо: 79,6 милиона долара.

Заплати, премии: 52,6 милиона долара.

Реклами: 27 милиона долара.

Актуалният носител на „Златната топка" и „Златната обувка“ е и най-популярният спортист в социалните мрежи с над 100 милиона почитатели само във фейсбук. Във всяка от последните 4 години е вкарал над 60 гола, звезда на „Реал“ - най-богатият клуб в света. За последните 12 месеца остава далеч от парите на Мани и Флойд, но това е само заради Боя на века, който изстреля боксьорите нагоре. Рекламният му контракт с „Найк“ е убийствен, има и собствена дизайнерска линия „КР7“.

4. Лионел Меси (футбол)

Общо: 73,8 милиона долара.

Заплати, премии: 51,8 милиона долара.

Реклами: 22 милиона долара.

При седмото подновяване на договора му с „Барселона“ за десетилетие заплатата му бе увеличена с 9 милиона долара годишно. Ще взема над 50 милиона годишно само от футбол поне до 2018-а. Най-добрият играч в света в момента обра всички купи с „Барса“. Има нов рекламен контракт със „Самсунг“, лице на „Търкиш еърлайнс“, „Пепси“ и посланик №1 пред света на „Адидас“. Списание „Тайм“ го обяви за третата най-споменавана личност в медиите за 2014-а след Барак Обама и Владимир Путин.

5. Роджър Федерер (тенис)

Общо: 67 милиона долара.

Бонуси, наградни фондове: 9 милиона долара.

Реклами: 58 милиона долара.

Швейцарската легенда все още държи рекорда за най-много спечелени турнири от Големия шлем - 17. Прибрал е и най-много пари от наградни фондове в историята на тениса - 90 милиона долара. Освен че все още е най-разпознаваемият символ на играта по света, е рекламно лице на мегакомпании като „Найк“, „Ролекс“, „Креди Сюис“, „Мерцедес-Бенц“... Вече не е номер едно в световната ранглиста, но е със сигурност този, който привлича най-голямо внимание на турнирите.

6. Леброн Джеймс (баскетбол)

Общо: 64,8 милиона долара.

Заплати, бонуси: 20,8 милиона долара.

Реклами: 44 милиона долара.

Кралят на НБА се приближава към нова титла, след като неговият „Кливлънд“ води във финалната серия срещу „Голдън Стейт“. И то най-вече благодарение на него, след като направи три поредни мача с над 40 точки! Леброн е първият с пет поредни участия на финалите след династията на „Бостън Селтикс“ от 60-те години на миналия век. Най-добрият в НБА. Рекламни договори с „Найк“, „Макдоналдс“, „Кока-кола“, „Самсунг“ и още немалко допринасят за високото му място в списъка.

7. Кевин Дюрант (баскетбол)

Общо: 54,1 милиона долара.

Заплати, бонуси: 19,1 милиона долара.

Реклами: 35 милиона долара.

Успехите на терена не са особено сериозни за периода, но десетгодишният му договор с „Найк“ му носи общо 300 милиона. Има още 11 спонсора, сред които „Панини“.

Влиза в последната година от контракта си с „Оклахома“, който е за 85 милиона долара (4 сезона). Но така или иначе е по-активен извън терена поне от 2 години насам.

Прави пари от всичко. Няма лошо, но ядоса лошо феновете, когато отказа да играе за Щатите на световното миналото лято. Бил уморен...

8. Фил Микелсън (голф)

Общо: 50,8 милиона долара.

Бонуси, наградни фондове: 2,8 милиона долара.

Реклами: 48 милиона долара.

Парите от турнирите вече не са големи, тъй като най-добрите му години в играта са минало. На 44 години Микелсън е най-възрастният спортист сред стоте, посочени от „Форбс“. Но извън игрището нещата му процъфтяват. Договорът му с „Калъуей“, производител на стикове, топки и сакове за голф, е железен вече 11 години и наскоро бе подновен срещу 30 милиона долара годишно. Лице на „Ролекс“ за голфа. Осигури си тези ангажименти с петте победи в Мастърс-а през годините.

9. Тайгър Уудс (голф)

Общо: 50,6 милиона долара.

Бонуси, наградни фондове: 600 000 долара.

Реклами: 50 милиона долара.

Последните две години са помрачени от контузии и не успява да е ефективен между дупките на игрището. За 12 месеца спечели едва 600 000 долара с игра, което е нищо за стандартите му... Но бизнесът извън игрището върви великолепно. Най-сериозните му договори са с производителя на мощни мотоциклети „Индиа Хироу“ и концерн за проектиране и изграждане на голф игрища. Най-популярното лице на голфа в наши дни, като и пикантните подробности около личния му живот помагат за това.

10. Кобе Брайънт (баскетбол)

Общо: 49,5 милиона долара.

Заплати, бонуси: 23,5 милиона долара.

Реклами: 26 милиона долара.

Продължава да взема най-високата заплата в НБА за пети пореден сезон. С нея Брайънт не бива да се тревожи, че изигра само 41 мача за Лейкърс през настоящата година. Мегазвезда в световен мащаб, като има големи договори с „Найк“, „Леново“, „Хюблот“ и „Панини“, а редом с Меси е едно от лицата на „Търкиш еърлайнс“. На 36 години очевидно кариерата му наближава своя край, но взема пример от Майкъл Джордан, който прави още по-големи пари десетилетие след отказването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт