Вадят нелегално въглища и край Бобов дол

Системен нерегламентиран добив на въглища от "групи физически лица без предоставена концесия по Закона за подземните богатства" край Бобов дол устанивили след проверка от министреството на неергетиката, съобщиха оттам.

Проверяващите действали по сигнал, съвместно с полицията. Случаят ще бъде протоколиран, на задържаните няколко лица, чиито имена не се съобщават, ще бъдат наложени наказателни актове.

На среща в енергийното ведомство са обсъдени промени в Закона за подземните богатства, които ще позволят ефективно задържане на нарушителите, а не само съставянето на актове на хора, които нямат имущество, добавиха от министреството. В подготвяните промени в Наказателния кодекс се предвижда изменение в Закона за подземните богатства - ще бъде въведен начин за проследяване на продаваните природни богатства чрез сертификати или персонални номера на концесионерите, или задължения към складовете, които съхраняват добитите количества, да разполагат с видеокамери с денонощен режим, коментират от ведомството.

Нелегален добив на кюмюр край Бобов дол се прави от десетки години, каза кметът на миньорската община и бивш шеф в мините инж.Кирил Станчев. Полицията правела регулярни проверки, но това не дава осезателен ефект. Преди 5-6 години двама намирили смъртта си, като слезли да копаят на около 30 метра в самоделна галерия над с. Голяма фуча, без да осигурят необходимата вентилация, разказват местни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони