На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

В Ню Йорк без колоноскопия няма трудов договор

Колоноскопията е най-обхващащият и добър метод за диагностика за рака на дебелото черво. „Ако я приложиш и по време на изследването откриеш полип, махаш го и така извършваш превенция на този вид тумор“, съобщи пред „Труд“ проф. Надир Арбер, директор на Интегрирания център за превенция на рака в Тел Авив, Израел.

Всеки, който е над 50 години, трябва да се подложи на колоноскопия, а ако има наследствена обремененост – още на 40-годишна възраст. Ако всичко е наред, второ изследване трябва да се направи след 5-10 години.

Проф. Арбер е категоричен, че най-голямата опасност от развитието на рака на дебелото черво е напредването на възрастта, затова с колегите му препоръчват колоноскопията да не се пропуска. „Тя пести и пари на системата, и загубени години живот. Ето в Ню Йорк например цели 70% от жителите са изследвани, защото в противен случай не могат да подпишат трудовия си договор“, каза още професорът. Така е и в Австрия, допълниха наши лекари. За да се проведе толкова мащабно изследване в България, трябва да се организира работата примерно на 100-200 кабинета, те да са отворени постоянно и да се ангажират десетки специалисти. Сред тях да има и хирурзи, които при установяването на усложнения, да могат да реагират с оперативни интервенции. А това е доста сериозна и почти непосилна задача, ако няма воля от страна на здравните власти.

Проф. Алфредо Каррато:

Имам пациенти, които не спират да играят голф

„Сценарият се променя – вече идентифицираме нови групи пациенти с рак на дебелото черво, които се повлияват от специфични медикаменти. А този индивидуализиран метод на лечение увеличава продължителността на живота“, заяви пред „Труд“ проф. Алфредо Каррато, президент на Националната комисия по медицинска онкология в Испания, на Испанското дружество за изследване на рака и на тяхната федерация на онкологичните дружества.
„Намираме се в генетичната ера на онкологията, затова лесно се откриват подходящите болни за модерното прицелно лечение.
А качеството на живот през осигуряваните години живот ще става все по-добро. То се влошава, ако се увеличава туморът. А когато той се контролира, тогава и качеството на живот е по-добро“, обясни проф. Каррато. Онкологът има пациенти на описаната терапия, които продължават да работят. Но има и такива, които се налага да спрат за определен период от време. Лечението обаче не им пречи примерно да играят любимия си голф. „А така мислят за нещо друго, вместо да се фокусират върху болестта“, каза още испанецът.
Според него в следващите 5 години погледът върху колоректалния карцином ще бъде напълно различен – с много повече медикаменти и възможности за по-дълъг живот. „Моят съвет е, ако искате да намалите риска от тумор на дебелото черво, намалете своя боди мас индекс, извършвайте физически натоварвания 3 пъти седмично, спрете цигарите. И не забравяйте профилактичните прегледи“, завърши проф. Каррато.

София-Барселона-София

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.