В Ню Йорк без колоноскопия няма трудов договор

Колоноскопията е най-обхващащият и добър метод за диагностика за рака на дебелото черво. „Ако я приложиш и по време на изследването откриеш полип, махаш го и така извършваш превенция на този вид тумор“, съобщи пред „Труд“ проф. Надир Арбер, директор на Интегрирания център за превенция на рака в Тел Авив, Израел.

Всеки, който е над 50 години, трябва да се подложи на колоноскопия, а ако има наследствена обремененост - още на 40-годишна възраст. Ако всичко е наред, второ изследване трябва да се направи след 5-10 години.

Проф. Арбер е категоричен, че най-голямата опасност от развитието на рака на дебелото черво е напредването на възрастта, затова с колегите му препоръчват колоноскопията да не се пропуска. „Тя пести и пари на системата, и загубени години живот. Ето в Ню Йорк например цели 70% от жителите са изследвани, защото в противен случай не могат да подпишат трудовия си договор“, каза още професорът. Така е и в Австрия, допълниха наши лекари. За да се проведе толкова мащабно изследване в България, трябва да се организира работата примерно на 100-200 кабинета, те да са отворени постоянно и да се ангажират десетки специалисти. Сред тях да има и хирурзи, които при установяването на усложнения, да могат да реагират с оперативни интервенции. А това е доста сериозна и почти непосилна задача, ако няма воля от страна на здравните власти.

Проф. Алфредо Каррато:

Имам пациенти, които не спират да играят голф

„Сценарият се променя - вече идентифицираме нови групи пациенти с рак на дебелото черво, които се повлияват от специфични медикаменти. А този индивидуализиран метод на лечение увеличава продължителността на живота“, заяви пред „Труд“ проф. Алфредо Каррато, президент на Националната комисия по медицинска онкология в Испания, на Испанското дружество за изследване на рака и на тяхната федерация на онкологичните дружества.
„Намираме се в генетичната ера на онкологията, затова лесно се откриват подходящите болни за модерното прицелно лечение.
А качеството на живот през осигуряваните години живот ще става все по-добро. То се влошава, ако се увеличава туморът. А когато той се контролира, тогава и качеството на живот е по-добро“, обясни проф. Каррато. Онкологът има пациенти на описаната терапия, които продължават да работят. Но има и такива, които се налага да спрат за определен период от време. Лечението обаче не им пречи примерно да играят любимия си голф. „А така мислят за нещо друго, вместо да се фокусират върху болестта“, каза още испанецът.
Според него в следващите 5 години погледът върху колоректалния карцином ще бъде напълно различен - с много повече медикаменти и възможности за по-дълъг живот. „Моят съвет е, ако искате да намалите риска от тумор на дебелото черво, намалете своя боди мас индекс, извършвайте физически натоварвания 3 пъти седмично, спрете цигарите. И не забравяйте профилактичните прегледи“, завърши проф. Каррато.

София-Барселона-София

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве