Лошо е и да прекалявате с интимната хигиена

Доста българки в желанието си да се предпазят от полови заболявания злоупотребяват с поддържането на интимната хигиена. Т.е. прекаляват с предлаганите за целта препарати или ги използват по неправилен начин. „Основната и физиологична бариера на влагалището са т. нар. лактобацили. Те „живеят“ в него, не предизвикват инфекции, а допринасят за наличието на нормалната флора у жената“, обясни пред „Труд“ д-р Антони Ненов, началник на Гинекологичното отделение в столичната Втора АГ болница „Шейново“. Кога обаче се постига не желаният ефект, а се отключват проблеми? „Когато жената се измива с неинтимни препарати и сапуни, ако извършва промивки със слаб разтвор на калиев перманганат, с вещества, които имат антисептично действие (като смрадлика, сода и билки, познати от бабините методи). Всички те в никакъв случай не са добър избор, тъй като унищожават флората във влагалището“, обобщи гинекологът.

По този начин вместо да помага, хигиената създава условия дамата да се инфектира с всеки един вид срещната бактерия, стигнала до влагалището й. А нежеланият процес става факт много по-лесно заради описаната нарушена флора. В този случай и без рисков полов контакт може да ви сполети гъбична инфекция. Друг неприятен сценарий е патологично развитие на бактерията ешерихия коли. Прекомерното хигиенизиране отключва и най-тривиалната т. нар. бактериална вагиноза. Д-р Ненов подчерта, че интимната хигиена трябва да се извършва външно само със специално създадените за това средства - интимните гелове и шампоани. Същото важи и за промивките на влагалището с дамския душ. На нашия пазар има достатъчно подходящи за целта препарати.

„Една жена, която често страда от рецидивиращи гъбични и друг вид познати инфекции на влагалището, най-напред трябва да прекрати рисковите хигиенични действия, за които говорихме. След това поне в шестмесечен период да си възстанови нормалната флора. Това се реализира чрез интензивен курс на лечение, а после няколко месеца се извършва профилактика, като се използват препарати един-два пъти седмично“, каза специалистът.

Уви, гъбичките не са инфекция, до която може да се стигне само ако се ималят половите контакти без презерватив. Както знаем, те са по кожата. Затова могат да се предадат чрез ръцете или чрез контакт „кожа в кожа“ в интимната област.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве