56,6% от дохода ни отива за лятната почивка

България е на трето място в Европа по разход на домакинствата за лятна почивка. Това сочи проучване на международната компания за онлайн кредитиране „Фератум груп“, проведено сред 5685 домакинства в 17 европейски страни. Тази позиция на страната ни се дължи на ниските доходи на населението.

Според проучването българинът планира да инвестира в почивката си 702,14 лева, което е 56,6% от средния месечен доход в страната. Пред нас по този показател са Естония и Латвия с по 60%. А на последно място с най-малък дял от дохода, платени за почивка, са едни от най-богатите страни на Стария континент - Дания и Германия, съответно с 27 и 28%.

Финансовото състояние на европейците се е подобрило за една година. 30% от домакинствата планират да заделят повече средства за лятната ваканция в сравнение с 2014 г., а 40% от анкетираните ще похарчат същата сума.

Анализът сочи, че най-много средства европейците отделят за пътувания в собствената си страна. По този показател България, Швеция и Финландия си делят 4-та позиция с 19%. 12% от дохода си българите харчат за пътувания зад граница. Средно 12% от доходите си европейците отделят за подобрения на дома и градината и обновяването на гардероба. У нас този дял е 21 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика