Наглостта да си щастлив

Когато погледнеш нейните творения, няма начин да не се усмихнеш. Изглеждат потресаващо реално, сякаш всеки миг ще оживеят или поне така ни се иска.

Те са просто малки симпатични кукли, родени от въображението и сръчните ръце на 35-годишната Елена Кириленко.

Имам наглостта да бъда щастлива, казва за себе си в социалните мрежи рускинята от граничния с Естония град Печори. Няма начин да не й вярваме, гледайки творенията й.

По изработването им Елена се увлича през 2008 година. До този момент е майка на един син - Андрей, който днес е на 11 години. Така че едва ли е започнала да прави кукли за малкото момченце.

Освен да се грижи за семейството си, Елена практикува и любимата си професия на учител по биология и география.

Разказва, че първоначално правенето на кукли било само хоби, но постепенно така я увлякло, че го превърнала във втора работа. И въпреки наглед натовареното си всекидневие ражда на съпруга си Георги още две момчета - Миша и Гога, сега на 7 и 5 г.

Днес Елена продава онлайн уникалните си кукли, не спира да твори, а в началото на месеца направи изложба в Печори. От ръцете й излизат основно фигурки на деца, толкова мили, че ти се приисква да ги имаш всичките. През последните години вече прави и ”възрастни” кукли. И те, като тези с образи на деца, са миниатюрни. А другото изключително отличително е, че всички са перфектно облечени.

Всяка кукла си има име, като Елена не използва само руски. Освен това много от кукличките имат и второ наименование, а някои дори са описани със стихчета. Важно е да се знае, че повечето са в единствен екземпляр.

Изработени са от полимерна глина. Тя отговаря на всички международни стандарти за здравна безопасност и се отличава с изключително лесната си податливост на обработка. Радва се на особена почит сред любителите на приложни изкуства, които я използват за направа на различни неща, включително копчета, мъниста, бижута, кукли. Друго огромно нейно предимство е, че не е нужно човек да има индустриална пещ, за да изпече създадената форма. За целта е нужно печене около 30 минути в обикновена домакинска фурна на около 110 градуса температура. Материалът е създаден през 1939 година в Германия от майсторката на кукли Кете Крузе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл