Отнемат децата на дървари, оставяли ги без надзор

Семейство дървосекачи са предупредени от социалните служби в Златарица, че ще им бъдат отнети децата, тъй като ги оставят без надзор. Безхаберните родители били от Котел, но от няколко месеца се подвизавали в балканското градче. Многолюдната ромска фамилия се била самонастанила в необитаема къща без знанието на собствениците и.

Майката и бащата на трите хлапета на възраст между 3 и 5 години работели към дърводобиваща фирма и от ранни зори до късно вечер били в гората. Още в 6 часа майката и бащата излизали от жилището и зарязвали невръстните малчугани. Децата по цял ден оставали гладни, непрекъснато плачели и се скитали дрипави из махалата.

„Като разбрах за случая, незабавно алармирах Агенцията за закрила на детето и полицията. Уговорката беше заедно да отидем на проверка, но реално никой не ни се обади. Социалните служители казаха, че навестили децата и предупредили родителите да се грижат за тях”, сподели кметът на Златарица Пенчо Чанев.

Той обаче негодува, защото всички отговорности се прехвърляли на управниците, които не разполагали с нужните сили и ресурси да се справят с всички проблеми. „Сутрин ще спасявам деца, на обяд ще ловя пуснати свободно от дърварите коне, които шарят по пътищата и градините, а вечер ще гася пожари. Като потърся по конкретен проблем представители на други институции или не отговарят на телефоните си, или си почиват през уикендите”, възмущава се Пенчо Чанев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони