Енергетици в Русе не приемат рекета на НЕК

Работници и служители от "Топлофикация - Русе" протестираха за час днес в двора на ТЕЦ - изток срещу предвидените пормени в Закона за енергетиката. "Не приемаме всеки месец да плащаме 5% от приходите на дружеството като задължителна вноска за предвидения фонд за компенсиране на финансовия дефицит на НЕК, това си е чист рекет", заявиха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" в топлоцентралата Любомир Керимов и Тодор Дечев.

Те изчисляват, че гласуваният фонд от парламентарната комисия по енергетика ще им прибира по 120 000 лв. в ненатоварените месеци, а през отопляемия сезон - много повече. "Това е финансово сътресение за предприятието и се опасяваме, че ще се стигне до съкращения на персонала. В момента сме 312 работници с по около 600 лв. средна заплата", обясни Тодор Дечев. Предвидените 5% не са върху нормата на възвръщаемост на дружеството, а върху оборотни средства. Така дружеството почти се обрича на фалит.
От синдикатите напомнят, че министърът на енергетиката и парламентарната комисия по енергетиката не са приели предложенията им за диференцирана ставка на този данък или той да отпадне. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката вече е одобрен от комисията по енергетика на 20 юли т.г. Ако вноската не отпадне, енергетиците са готови на ефективни стачни действия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони