За да си богат, трябва да си малко луд

Money, money, money, пее ABBA. Без значение дали имате пари или не, разбирате, че светът принадлежи на богатите. Как обаче те успяват да натрупат своето състояние? Икономистът Сам Уилкин прекарва по-голямата част от живота си, изследвайки богатите, а британското издание “Дейли мейл” обобщава наученото от него.

Когато Сам говори за богатство, той не се спира на обикновените няколко милиона, с които можеш да си позволиш жилища, елитни училища за децата, скромен антураж и бавачка. Не, той има предвид яхти, хеликоптери, диаманти и собствени острови. За състояние, което гарантира, че името ти ще остане да живее дори след твоята смърт.

Ако такова богатство е вашата цел, как да я постигнете? Уилкин проучва живота на най-богатите и открива, че те имат някои общи черти. Според него зад всяко състояние се крие това, което той нарича “тайната на богатството”. Става дума за знание, технология или метод, които дори да не се характеризират като напълно нелегални, със сигурност не се вместват в границите на закона. Някои, разбира се, използват легални маневри, а други разчитат на политическо влияние. Да си смел и да не се страхуваш от възможен провал се подразбира. Да си “умерен психопат” също помага, смята икономистът.

Изследванията му обхващат дълъг период от време - от Римската империя през американските индустриалци от ХІХ век, та до последните класации на списание “Форбс”. Книгата му, съчетала съвети и сатира, доказва, че “здравият разум” - така както го разбират повечето хора, не върви с богатството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл