Краченца, вземете си обувките!

Когато през 2011 г. Лейди Гага показа клипа на песента “Born this way” мнозина се вторачиха в ботушите й - невиждано странни, всъщност двойни. Създадената илюзия при движение бе невероятна и всички се питаха кой е авторът на ботушите.
Така буквално за една нощ изгря звездата на Коби Леви, израелец, който от ученическите си години е изкушен от обувките. Завършил Художествената академия в Ерусалим, започва да твори все по-нестандартни неща, но така и не добива голяма популярност. През 2010 г. започва да качва снимки на странните си обувки в своя блог и това проправя пътя му до Лейди Гага. По това време тя вече е звездата на попсцената с имидж на екстравагантна, скандална и свръхнестандартна личност. А съдбата си знае работата, за да събере двама с еднакъв взор към света на странното. Нататък историята е известна. Днес израелският дизайнер е световноизвестен и заринат с поръчки, а шантавите му модели предизвикват усмивка и безспорната констатация, че всичко е на видно място пред нас, но номерът е в интерпретацията му.
И ако пътят до голямата слава за Коби Леви е твърде дълъг, днес дипломиращите се дизайнери в сферата на обувките имат далеч по-голям шанс за светкавична популярност. Защото в последните години стана модерно освен на ревютата в тесен кръг произведенията на завършващите да бъдат обилно рекламирани в специализирани сайтове.
А креативността на младите е безспорно предизвикателство за утвърдените имена, които още държат позиции. И тук без съмнение опираме до класическата максима, че в голямата конкуренция се раждат звездите.
Силвия Фадо е напълно убедена, че трябва да създава обувки, които няма да правят хората жертви на модата. Така създава своята кинетична серия, която представлява колекция от обувки с амортисьори. Идеята й е да се носят модерни и високи, но без да нараняват краката.
А какво мислите за обувките, сътворени от Паулина Леноар, дипломантка от Арт колежа в Лондон. Те се нещо като шпицарки, приличащи на плавници. Идеята на Леноар е, че мъжки обувки за градска среда могат да накарат човек да започне да преосмисля всяка своя крачка и да намали темпото. Обувките са три пъти по-дълги от стъпалото, а всяка тежи около килограм.
Мария Нина Ваклавек е млада чехкиня, изкушена едновременно от модерното, съчетано с примитивността. Пресечната точка дизайнерката намира в създадените от нея правоъгълни обувки, за които получава награда за креативност в родината си. Според авторката обувките показват, че в днешната дигитална реалност безпроблемно се вписват идеите на праисторическите хора, които разчитали освен на удобство, също на сигурност сред дивата природа.
Джулиан Хейкс пък е сред много архитекти, скочили в дизайна на обувки. Сред произведенията му са чифт сандали, вдъхновени от филма “Капитан Америка”, които вместо ток имат звезда. Иначе Хейкс е автор и на сандали без стъпало.
Е, обувките на канадеца Маскюл Ласер имат стъпала, но направени така, че да оставят отпечатъци от животни по земята. А най-висшият модел е този, който оставя човешки отпечатъци. Очевидно развихрянето на въображението няма граници. Дотолкова, че дизайнерското студио със звучното име “Свиня” се вдъхнови от кацането на апарата “Фили” на комета през ноември 2014-а, за да създаде метеоритни обувки. Всъщност в тях няма космически частици, но имитацията в крайния резултат е впечатляваща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл