Дават на прокурор членове на КЕВР

Членове на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и на сегашната Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и редови служители на комисията ще бъдат предадени на прокуратурата от временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката. Това се разбира от доклада на комисията, която приключи своята работа тази седмица.

Едно от имената, посочени в доклада, е на бившия председател на ДКЕВР и настоящ член на КЕВР Светла Тодорова.

С писмо от 19 март 2015 г. Тодорова, която към онзи момент е председател на ДКЕВР, еднолично е дала указания към НЕК и ЕРП-тата, с които е ощетила НЕК с 52,2 млн. лв. С тях Тодорова нарежда на НЕК да продължи да доставя на операторите енергия за технологични разходи по най-ниски цени, въпреки че въпросните разходи са над максимално допустимите.

Информация за други нарушения на длъжностни лица от ДКЕВР също ще бъде предадена на държавното обвинение. Техните нарушения са, че не са съставили наказателни актове на „ЕВН България“, тъй като компанията не е предоставила на ДКЕВР информация за присъединяването на 1044 ВЕИ, изградени в Югоизточна България. „Това обстоятелство поставя дружеството, което единствено не е дало исканата информация, в привилегировано положение спрямо другите две. Предстои прокуратурата да изясни мотивите за подобно поведение и за липсата на административно-наказателни последици от него“, пише в доклада.

Многобройни нарушения на собствениците на ВЕИ са основният акцент на доклада. Много от нарушенията са били констатирани от служители на ДНСК, на бившето министерство на икономиката и на ДКЕВР. Въпреки това не са съставени актове, както изисква законът. Отп равяни са само препоръки.

Освен това в много случаи комисията е установила сериозно разминаване между датата, на която ДНСК е съставила документа за въвеждане в експлоатация на дадена зелена централа, и датата, на която съответният ВЕИ започва реално да продава ток. В много случаи разликата е около 6 месеца. Подозрението е, че собствениците на тези зелени централи са уредили да вземат акт 16 преди построяването им, за да хванат крайната дата - 1 юли 2012 г., след която не могат да продават тока по преференциално високи цени. Всички тези данни също ще бъдат предадени на прокуратурата.

Само 9% евтина електроенергия в общия микс

Основният акцент в доклада на временната анкетна комисия на парламента за енергетиката са зелените централи, двата „американски“ теца и ЕРП-тата. Техните нарушения на законите, правилниците и наредбите са многобройни, а на произведения от ВЕИ-тата и US тецовете ток се пада значителна част от цената на тока на регулирания пазар - 86% през 2014 г., изтъква докладът. През 2015 г. положението е още по-лошо - скъпият ток съставлява 91% от крайната цена срещу само 9% от АЕЦ и държавната ТЕЦ „Марица изток 2“.

Анкетната комисия предлага прекратяване на договорите между НЕК и двете американски централи „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3“. Това обаче трябва да стане с решение на Европейската комисия подобно на аналогични решения в Унгария и Полша, пише в доклада.

В момента по отношение на двата дългосрочни договора в Главна дирекция „Конкуренция“ на ЕК има висяща процедура от 2014 г., започнала по жалба на стария състав на ДКЕВР през юни 2014 г. Временната анкетна комисия е поискала данни от Александър Италиенер, главен директор на главна дирекция „Конкуренция“, за развитието по това производство и предстои среща с него по въпроса, каза председателят на анкетната комисия Валери Симеонов пред „Труд“.

59 ВЕИ укрили, че са изградени с евросубсидии

Парламентарната комисия е установила, че един и същи собственик е изградил в едно населено място и на съседни парцели няколко малки ВЕИ централи, въведени едновременно в експлоатация. Причината е, че за мощности под 200 киловата цената е по-висока. При пет ВЕИ-та има фактурирана електроенергия преди датата на разрешението за експлоатация. Друга група нарушения са укриването на факта, че някои проекти са получили европейско финансиране. Държавата е плащала високи преференциални цени на 259 такива ВЕИ. Има и 4 фантоми - зелени централи, които продават ток, без изобщо да са имали някога разрешение за експлоатация.

„Всички данни ще предадем на КЕВР, която има право да прекъсне договорите с всички тези ВЕИ-та, посочени в доклада“, каза пред „Труд“ председателят на анкетната комисия Валери Симеонов (ПФ). Той допълни, че ако комисията не реагира, ще уведомят прокуратурата. За централите, които са укрили европейско финансиране, има стандартна процедура по прихващане на сумите за финансирането от приходите им от тока, каза Симеонов. „Трябва само да вземем разрешение от ЕК и лично аз съм в разговори за това“, каза Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика