Сянката да ни е проблемът! Ама не е!

"Всичко с пътуването ни до България вървеше добре, докато влязохме в луксозния хотел, в който трябваше да се настаним. Изтръпнахме от ужас, защото ни посрещна обилно изпотен балканец, гол до кръста, препасан с два пистолета. Докато разберем, че това е охраната на хотела, а не някакъв терорист, доста се притеснихме..." Това пише семейство от Ню Касъл след почивка на Златни пясъци през миналото лято в един от най-популярните в света туристически сайтове - tripadvisor.com.

"Хубав хотел, срам за ол инклузива!" - това пък е отзив от датски туристи, отседнали в Слънчев бряг през юли т.г. "Клиентите в ресторанта, които плащаха кеш винаги бяха с предимство пред нас, които сме си платили всичко предварително. Никой от персонала не ни обръщаше внимание, защото ние от ол инклузива бакшиши не давахме", възмущават се хората.

"Не говорят английски! С пристигането ни в хотела видяхме, че чаршафите не са чисти. Опитахме се да кажем на камериерката, но тя само вдигаше рамене. На рецепцията служителката пък говореше руски и френски. Докато разберат какво искаме, много се измъчихме"- оплаква се холадка след почивката си в България.

Дали някои от тях ще се върнат пак? Може, ако харесват приключения от горния вид.

Има и хубави отзиви за страната ни, разбира се. "Красива природа...", "Супер е! Много евтин алкохол!", "Хубави са им жените", "Хареса ми, евтино е". Дано поне тези, дето са ги писали, да се връщат пак у нас.

А какво мислят самите българи за българския туризъм? Това всички го знаем. И няма нужда да го повтаряме.

Сега министърът на туризма заяви, че от догодина чадърите и шезлонгите ще са без пари. Ще се вземат добрите практики от съседните страни, където сянката е срещу консумация. Е, разгеле, както се казва на чист български.

Но като знаем как умеем да побългаряваме чуждия опит, тук сигурно вместо 8 лв. за чадър и още 8 за шезлонг, догодина ще започнем да плащаме по 10 лв. за кафе и 10 - за чаша вода под чадъра. Ако искаш. Ако не - стой на припек.

Но дали таксата за сянката е проблемът?

Когато всичко останало ти е наред, едва ли ще се вторачиш чак толкова в цената на чадъра и шезлонга. Да, и това е важно, но не е единственият проблем на този отрасъл в хилавата ни икономика.

Както се вижда от отзивите в световните туристически сайтове, чистотата и обслужването са два от китовете, на които се крепи този напълно частен бранш. Другите два са базата и пътищата. Хотелска база имаме, пътища, макар и бавно, се строят. Но човешкият фактор ни куца. А читавият - бяга в чужбина заради по-доброто заплащане.

Чист ли е плажът, любезни ли са сервитьорите и камериерките, услужливи ли са рецепционистите, усмихнати ли са търговците, а таксиметровите шофьори почтени ли са? Когато на всички тези въпроси получим положителен отговор поне от 60% от запитаните българи, тогава ще можем да кажем, че България е по-добрата страна за почивка от южните й съседки. Не заради безплатните чадъри на плажа, а защото тук ще намираме всичко, което получаваме като обслужване и там.

Но у нас можем да си го поискаме на родния език. А какво по-хубаво от това?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари