Берачи на малини може да са запалили пожара край Казанлък

Пожар изпепели 55 дка гора и храсти в местността "Каракос" край Казанлък във вторник вечерта. Огънят лумнал в район, в който минават берачи на малини, което предизвика съмнения сред огнеборците, че именно те може да са причина за избухналия пожар. Силният вятър бързо разпространи огнените езици и те обхванаха 5 дка с млада борова гора, засадена след опустошителните пожари в района през 2009 г. Гъстият дим наложи и затваряне на пътя между Казанлък и Стара Загора за около час, докато огнеборците спрат разпространението на пожара към шосето. Беше осигурено алтернативно трасе през близките села.

"Няма пострадали хора, животни и сгради. Около 21,30 часа окончателно е овладян пожарът, който възникна на изток от река Карадере, в местността "Каракос" между Казанлък и Мъглиж", обявиха от община Казанлък.

"Пожарът обхвана общо 55 дка. От тях 5 дка е млада борова гора, 16 декара са с акациева гора, други 16 дка с габър, останалото са треви и храсти", съобщи шефът на пожарната в Стара Загора Стоян Колев. През цялата нощ на място са останали дежурни екипи да следят да не се запалят тлеещите огнища.

В гасенето са участвали три противопожарни автомобила, работници на местното горско стопанство, общински служители и доброволци от близкото село Черганово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони