63-ма плуваха от остров Света Анастасия до Бургас

"Мъртвакът" изчезна, само медузи пареха плувците

Истинско шоу се разигра вчера на мостика в Бургас. 63 плувци се хвърлиха в морето от брега на остров Света Анастасия и плуваха до Бургас. Стартът бе даден от управителя на острова Павлин Димитров, а помощни средства- дъски, пояси и др. бяха абсолютно забранени. До острова плувците бяха откарани с корабче.

Разстоянието от острова до Бургас е 6 километра и 400 метра, и всеки от участниците сам избира стила си на плуване. Ентусиазирани зрители чакаха на моста в морския град, под който бе забит транспарант с огромни букви "Финал".

Плуването тази година завърши с два подобрени рекорда. Маратонът от острова до моста бе спечелен от 24 годишния Венцислав Айдарски. Айдарски, който е от Сандански, преплува това разстояние за шампионското време: 1 час, 17 минути и 24 секунди. При жените спечели негова връстничка- Нина Рангелова от Пловдив, най-добрата българска плувкиня, която се готви усилено за Олимпиадата в Рио догодина. Нейното време беше много близко до това на мъжете - 1 час, 23 минути и 52 секунди. Финалистите бяха посрещани с бурни овации от публиката. За щастие, и морето вчера бе тихо. "Флаговете ни са зелени, няма мъртво вълнение", казаха спасителите на плажа. Единствената непредвидена трудност бяха многото медузи по маршрута, но сериозно опарени нямаше, казаха доволни организаторите. Никой обаче от участниците не се оплака от медузите, всички завършиха с приповдигнато настроение и шеги. Един от зрителите коментира, че медузите просто си спретнали паралелен маратон.

Тази година Общината мобилизира 20 плавателни съда за насочване и опазване на състезателите, сред които и кораб на Военноморска база - Бургас. Най-възрастният участник в плувния маратон беше на 64 години - Кирил Милев, а най-младият - 14-годишната Полина Василева. Първите осем в крайното класиране получиха и парични награди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони