Министър Кралев показа зала „Арена Армеец“ на иранска делегация

Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция, заяви Цветанов

Държавата с извънредни мерки заради нарасналия приток към язовирите

85 000 деца може би са умрели от глад в Йемен, според хуманитарна организация

​23-годишна италианка е отвлечена в Кения

Румъния е подготвена за председателството на Съвета на ЕС, заяви Виорика Дънчила

Рамадан Аталай към ГЕРБ: Докога ще продължавате да угаждате на националистите?

Цветан Цветанов: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и обществения интерес

Нинова: Оставката не решава нищо, изходът е предсрочни избори

София се включва в Седмица за намаляване на отпадъците

Ето какво подари Цвета Караячева на библиотеката на японския парламент

Прокуратурата иска ефективна присъда за шофьора, който прегази кмета на село Кочово

Посланикът на САЩ: Изтребителите Ф-16 ще са най-добрата инвестиция за България

Марешки си рекламира аптеките и бензиностанциите Обяви, че все още управлява бизнеса си, въпреки че по закон няма това право

Обитателите на първата безплатно санирана панелка: Не вярвахме, но доживяхме

„Като казаха „Ще ви санираме безплатно“, викам си „Глупости, нещо пак ни лъжат“. А сега, вижте – имаме блок бижу. – И стотинка не сме дали. Елате, разгледайте. И дограмата ни смениха, и входовете ни измазаха, и нови пощенски кутии ни поставиха…“

Така нарежда радостен Христо Фидански, който е един от обитателите на 114-те апартамента в панелния блок на ул. „Ален мак“ 36 в Благоевград. Той е първият в страната, саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тази неделя завършената панелка ще бъде предадена от строителите.

Христо Фидански толкова се радва, че дори тича около строителите и помага с каквото може. „Самият аз съм строител, 36 години стаж имам в бранша, наскоро се завърнах от Нови Уренгой, Русия. Там работих година и половина, строяхме блокове за работещите в града“, разказва Христо. И признава, че за собственото му жилище все не му оставали време или пари да го оправи.

Той е един от първите, които са си купили апартамент в панелката през 1990 г. Блокът тогава беше хубав, нов, но с годините заприличал на гето, признават обитателите. Лятото вътре е мор от жега, а зимата – студ. Сега се надяваме с новата изолация да имаме домашен комфорт и да спестяваме от ток, защото тук с друго не може да се отопляваш, казват комшиите.

„Ако беше с пари, никога нямаше да се санирам“, признава баба Стефка. Тя не иска да се снима, казва, че има ниска пенсия и едва заделя за сметките. Чак й се плаче, като гледа прясно бодисания и нагласен блок.

„Не вярвахме до последно, че е безплатно. Мислехме, ще го направят и ще ни поискат пак нещо за доплащане. Сега обаче се радваме. Доживяхме държавата да направи нещо и за нас, обикновените хора“, казва Христо Фидански.

Бабите пък не могат да се нарадват на остъклените тераси и новите дограми. В момента обитателите на блока събират пари, искат да дадат банкет на фирмата изпълнител и да почерпят кмета.

Надяват се да дойде и строителната министърка Лиляна Павлова, която им е станала любимка. „Тя ни заръча да контролираме строителните дейности, така и направихме, но момчетата работиха добре и чисто. Сега ние сами ще си озеленим около блока, за да е хубаво навсякъде“, казват комшиите.

А строителите се подсмихват, като слушат разговорите. „Една люспа боя да падне и ни гонят да оправяме. Като слагахме дограмите, ни викат: „Я, тука мърляте!“, и ние чистим, дори прозорците им измихме“, смеят се загорелите от слънцето мъже.

А блокът наистина е неузнаваем – с оранжевата си боя грее в квартала, няма вече олющени фасади и мръсни входове. Стълбищата светят, изолация е направена и на покрива.

Нашият блок ще бъде емблемата на санирането в страната, така че ще стане най-хубавият, казва Христо и тича да помага на строителите от мерак. А момчетата са дошли чак от Хасково, фирмата им спечелила обществената поръчка.

В Благоевград 103 сгради вече имат договори за саниране. Над 7 хиляди апартамента ще получат нова премяна. Домоупавителите признават, че са имали огромни трудности да съберат подписите и съгласието на живеещите, защото хората не вярвали, че няма да плащат, а някои просто го правели на инат.

Сега обаче предстои най-важното – направеното да се опази, амбицирани са обитателите на практически новата панелка. Проблемът ще бъде обсъден на общо събрание на съкооператорите, на което ще се набележат дългосрочни мерки. Особено внимание ще бъде обърнато на поведението на децата и младежите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.