Военен иска да учи за медсестра

Кадровият военен Илия Илиев /32г./, който служи във варненско поделение, беше сред най-атрактивните кандидати за специалността мед.сестра, които се явиха на изпит в сряда в Шумен.

Пред "Труд" военнослужещият обяви, че вече знае как се бият инжекции мускулно и венозно. Доверявала му се дори сестра му, която е бременна, и той я боде, вместо да се разкарва по болници.

Идеята на Илия е ако го приемат и завърши успешно 4-годишното обучение, да работи по желаната специалност в армията. В поделенията има такива формирования, където може да се реализира.

В краен случай би работил и в болница, но казва, че някой трябва да помисли за адекватно заплащане на медицинските специалисти. С 500-600 лв. няма как кадрите да останат в България.

Илия е посочил като второ желание акушерство и ако го приемат, ще учи. Още не е ясно как ще съчетава военната професия с обучението в Шумен, което е само редовна форма.

Кандидатът под пагон е завършил Техникум по стъкларство в Белослав, а по биология имал успех Много добър 5. Смята, че се е справил с изпитния тест от 30 въпроса, макар че не успял да отиде на подготвителния курс последния уикенд, защото бил дежурен в поделението.

Общо 69 кандидати се явиха в сряда на приемния изпит за 40 места, само трима са от силния пол. Квотата за мъже обаче е 10%, така че е много вероятно и тримата да влязат, ако изкарат дори средна оценка.

Освен военният Илиев, кандидат е и 38-годишен мъж, който е работил много неща, дори е с опит в строителството и карането на такси. Третият Денис /22г./ засега работи в зърнобаза в село Янково, но смята, че в обучението има смисъл, защото медицинските дипломи ще се признават у нас и в чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл