Пет допълнителни екипа на Спешна помощ в Софийско

Пет нови допълнителни екипа ще оказват спешна помощ в Софийската област. Това ще се случи, след като се слеят двата центъра за спешна помощ, отговорни за столицата и за Софийска област, съобщи вчера здравният министър Петър Москов. Очаква се правителството да разгледа обединението до дни.

Допълнителните екипи ще се сформират като в линейките се качат шестимата лекари и 12-те медсестри, които сега работят в координационния център на Софийска област. “Това ще осигури с 30% повече екипи, които да обслужват живеещите в София област”, посочи д-р Москов.

Началник на обединеното звено ще е д-р Георги Гелев, настоящият шеф на службата за София-град. „Разчитам на д-р Гелев да оправи финансовото състояние, а ако не може, ще бъде назначен друг”, допълни министърът.

След сливането филиалите в областта ще се запазят, но и допълнително ще се оборудват. Според предварителните разчети обединението на двата центъра ще оптимизира разходите, ще се извършват общи обществени поръчки и ще се оптимизира администрацията. “Имам доста резерви към начина, по който се е случвала поддръжката и оборудването на автопарка на центъра за Софийска област”, посочи Москов. Според него доста пари били харчени за ремонт на автомобилите й. Още през 2006-а имало идея за сливането на двете служби, но тя не се реализирала.

Министърът обеща увеличение на линейките в областта в следващите 4 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве