Гмуркачи откриха злато от испански галеони за 4,5 млн. долара край Флорида

Търсачи на съкровища от американския щат Флорида открили на място на корабокрушения на испански галеони златни монети на обща стойност 4,5 млн долара, съобщи порталът Florida Today.

Собственикът на територията, където е намерено съкровището, Брент Брисбейн и наетите от него гмуркачи от съда Capitana са открили имането на 30 юли, обаче Брисбейн съобщил за находката едва на 19 август.

Наетите дайвери на 30 и 31 юли са вдигнали от дъното на Атлантическия океан 350 златни монети, 9 от които са уникални, тъй като са сечени специално за испанския крал Филип V. Те са открити близо до брега на малка дълбочина.

Находката има особено значение, тъй като е намерена само седмица след като са навършени 300 години от крушението на испанския флот. Златото вероятно е било на борда на някой от 11 галеона, отплавали от Хавана за Испания на 24 юли 1715 г. В резултат на бурята седмица по-късно корабите са потънали, загинали са над 1000 души. На борда на галеоните се намирали скъпоценности, чиято обща стойност по съвременни оценки възлизала на 400 млн долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл