Река Врана пак черна. Подозират нелегален казан за ракия

Нелегален казан за ракия във вилната зона може да е причина за инцидентното замърсяване на река Врана край Търговище.

В рамките на по-малко от месец за втори път граждани алармираха, че в района на парка "Борово око" реката тече в черен цвят и се носи неприятен мирис.

При повторната проверка от екоинспекцията в Шумен е дадено предписание за незабавно затапване на малка тръба, от която идвало замърсяването.

Нито в общината, нито във "ВиК" има информация какъв е източникът й и никой не е давал разрешение за такова заустване на отпадни води в реката.

Замърсяването било в рамките на 1-1,5 литра в секунда и се разнасяло по поречието. В рамките на града всички отпадни води са хванати в канализация, която ги отвежда до пречиствателната станция.

Гражданите, които са сигнализирали инстанциите са заявили, че се носи специфична миризма на джибри, като от казан за изваряване на ракия. Версията е, че някой си е направил незаконна канализация на вилата, която изпуска в реката.

От РИОСВ в Шумен допълниха, че резулатите от взетите проби са изпартени в екоминистреството и "Басейнова дирекция". Общината незабавно трябвало да затапи тръбата и да се намери източника на нерегламентираното заустване на отпадни води в реката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони