Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Джихадистите взривиха древен храм в Палмира (обзор)

Джихадистите от „Ислямска държава“ взривиха древния храм Баал-Шамин в античния град Палмира в централната част на Сирия, предаде АФП. Така се потвърдиха опасенията, че ще започнат да унищожават руини, които са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Палмира е древен град, намиращ се на около 200 км североизточно от столицата Дамаск, и е известен като Перлата на пустинята.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова нарече вчера извършеното от ИД “ново военно престъпление” и “загуба за човечеството”.

Според Мамун Абдулкарим, който отговаря в Сирия за античните обекти, храмът Баал-Шамин, който е от I век от новата ера, е бил взривен в неделя. Било поставено голямо количество експлозив във вътрешността, която е напълно разрушена, срутили се и колони, намиращи се в близост. Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека, която има източници на терен, твърди обаче, че храмът бил унищожен още преди месец.

Джихадистите превзеха Палмира на 21 май. Оттогава насам унищожиха известна статуя на лъв край музея на древния град. В древния амфитеатър на Палмира, който е недалеч от взривения храм Баал-Шамин, „Ислямска държава“ разстреля 25 сирийски войници, като за екзекуцията използва деца.

Миналия вторник джихадистите обезглавиха световноизвестният бивш главен археолог на Палмира Халед ал Асаад (82 г.), който бе шеф на обекта 50 години, и провесиха тялото му на колона в Палмира, а на земята оставиха главата му. Близки на Ал Асаад съобщиха в неделя, че тялото му било обезобразено и нарязано на парчета. Бойците от „Ислямска държава“ убили Асаад, след като го откриха на 20 юли в село близо до древния град. Смята се, че въпреки мъченията при разпитите мъжът отказал да съобщи къде са скрити част от съкровищата на Перлата на пустинята. Някои от тях бяха измъкнати оттам преди джихадистите да превземат обекта. Халед бе заловен първоначално от „Ислямска държава“ още на 21 май заедно със сина си Уалед. Двамата бяха освободени, след като според джихадистите били поискали прошка от Аллах и станали истински мюсюлмани. „Баща ми винаги казваше, че ще умре изправен като палма в Палмира“, каза за АФП в неделя Мохамед – един от синовете му.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете