Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Мамо, викат ми дебелана

Как да поправим навреме грешката и да помогнем на детето да е отново във форма

Олга Георгиева

Да бъде дебело е един от най-критичните проблеми за здравето на съвременното дете. Както и за неговата увереност в себе си. Какво се случва и кой е виновен?

Проблемът

Храната, която консумираме, е с все по-съмнително качество. Junk food (както наричат американците храната боклук) ни се предлага на всеки ъгъл. Както и рекламата за нея. Животът в големия град не предполага естествено приложни движения сред чист въздух и природа. Само че това са оправданията.

А фактите са следните:

l България е на 6-о място в ЕС по затлъстяване на децата между 11- и 17-годишна възраст;

l Всяко трето българско дете до 7-годишна възраст страда от наднормено тегло;

l Безброй изследвания категорично свързват наднорменото тегло с болести като: сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, ранен пубертет, сънна апнея, някои видове рак, чернодробни проблеми, камъни в жлъчката, остеоартрит, астма.

Но често родителите си “затварят очите” пред очевидното:

Че купуват на детето си три размера по-големи дрехи от обичайните за възрастта му;

че за детето ходенето на плаж или басейн се превръща в истинска драма (Как ще се покаже с този голям корем?);

че храната, която обикновено консумира, далече не помага за разрешаването на проблема;

че детето прекарва повечето си време на дивана пред телевизора или с таблета…

И когато най-накрая проумеят, че са сбъркали някъде в програмата

хранене – движение

спорт – природа

започват с укорите, упреците и забраните. А пълничкото им дете вече и без това е травмирано от подигравките на своите съученици… И е много, много объркано. Как така доскоро всички възрастни му се радваха, че яде всичко, а сега започнаха да му правят забележки, че се тъпче и е дебело? Много често зад молбите му за храна не се крие гладът, а други нужди, които и то самото не може да разпознае. Например чувството на безпокойство, дължащо се на какво ли не и много често на… скука!

А пък пълничките деца не обичат да полагат физически усилия и да се движат – и се получава затворен кръг. Училището трябва да е мястото, където децата да могат да спортуват, но за съжаление не е така. В детските градини и в началното училище липсва специфичната фигура на учителя по физическо възпитание, а останалите невинаги имат необходимата подготовка. В средното училище има компетентни учители, но часовете по физическо възпитание са само 2 седмично… И ако родителите не поемат инициативата в свои ръце, ето ти го дебело детенце…

Разбира се, за това е отговорен и наследственият фактор – като генетична предпоставка и като семейна среда. Когато и двамата родители са с наднормено тегло, рискът от затлъстяване на детето се увеличава с 50%. Но дори и да не са, важен е личният им пример. Защото не можем да очакваме детето да се “контролира”, когато хладилникът е пълен със сладолед, деликатеси и шоколад!

За десерт да добавим консервантите и ароматизаторите… Никой не знае съвсем точно какви ще бъдат последствията в дългосрочен план от приемането на тези химични вещества. Подозира се, че са причина за много болести – не само физически, но и поведенчески…

Добри книги

по темата:

“Моето дете яде само боклуци! Или как да изградим у детето вкус и навици за здравословно хранене”, Несия Ланиадо, Джанфилипо Пиетра, “ТАРА Пъблишинг”

“Кой спорт е за моето дете?”, Джанфранко Трапани, “ТАРА Пъблишинг”

“ИПОлогия на храненето. За диетите, за душата и проблема с килограмите”, Ипократис Пападимитракос, “Ентусиаст”

Решението

Какво можем да направим ние като родители? Да организираме добре времето си и да си поставим като приоритет здравето на детето и нашето собствено

Ето 5 неща, с които можем да започнем:

1. Да играем и да спортуваме всички заедно, вместо да седим пред телевизора. Едно дете, оставено само на себе си, трудно ще започне да спортува и да излиза с приятели на чист въздух. То ще предпочете да се “окопае” вкъщи и да надебелява. А заедно можем да отидем на басейн, да караме колела, да играем федербал или тенис на маса, да ходим на екскурзии в планината и още много неща!

2. Да открием кой спорт е подходящ за темперамента и физическите възможности на детето и да го насърчим да спортува редовно.

3. 10 000 крачки всеки ден. Абсолютният минимум, но всъщност ние ходим много по-малко… Направете си експеримент. Качете на телефона си приложението “Крачкомер” и вижте колко крачки правите дневно. Не се стряскайте от резултата, всичко е във ваши ръце! Можете да не пазарувате с колата до супермаркета всеки път, да не ползвате непременно асансьора, а да разхождате повече кучето, да потанцувате под звуците на любима музика… После дайте крачкомера на детето. Няма нищо по-убедително от сухите цифри.

4. Да купуваме възможно най-истински храни. В България все още се намират много истински храни с несравним вкус. Можем да използваме зехтин вместо олио, да не купуваме салами, да предпочитаме рибата пред свинското, черния хляб пред белия, да консумираме повече плодове и зеленчуци, да пием много вода и да избягваме газираните напитки и т.н. и т.н. Когато ние имаме ясна логика, организираме добре бюджета и “логистиката” на пазаруването, ще започнем да се храним по-добре. Нашите деца също.

5. Да се храним всички заедно на масата и никога пред телевизора. Да превърнем храненето в щастлив момент. Освен всичко друго времето за хранене е един от силните моменти за обединяване на семейството!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете