Мамо, викат ми дебелана

Как да поправим навреме грешката и да помогнем на детето да е отново във форма

Олга Георгиева

Да бъде дебело е един от най-критичните проблеми за здравето на съвременното дете. Както и за неговата увереност в себе си. Какво се случва и кой е виновен?

Проблемът

Храната, която консумираме, е с все по-съмнително качество. Junk food (както наричат американците храната боклук) ни се предлага на всеки ъгъл. Както и рекламата за нея. Животът в големия град не предполага естествено приложни движения сред чист въздух и природа. Само че това са оправданията.

А фактите са следните:

l България е на 6-о място в ЕС по затлъстяване на децата между 11- и 17-годишна възраст;

l Всяко трето българско дете до 7-годишна възраст страда от наднормено тегло;

l Безброй изследвания категорично свързват наднорменото тегло с болести като: сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, ранен пубертет, сънна апнея, някои видове рак, чернодробни проблеми, камъни в жлъчката, остеоартрит, астма.

Но често родителите си “затварят очите” пред очевидното:

Че купуват на детето си три размера по-големи дрехи от обичайните за възрастта му;

че за детето ходенето на плаж или басейн се превръща в истинска драма (Как ще се покаже с този голям корем?);

че храната, която обикновено консумира, далече не помага за разрешаването на проблема;

че детето прекарва повечето си време на дивана пред телевизора или с таблета...

И когато най-накрая проумеят, че са сбъркали някъде в програмата

хранене - движение

спорт - природа

започват с укорите, упреците и забраните. А пълничкото им дете вече и без това е травмирано от подигравките на своите съученици... И е много, много объркано. Как така доскоро всички възрастни му се радваха, че яде всичко, а сега започнаха да му правят забележки, че се тъпче и е дебело? Много често зад молбите му за храна не се крие гладът, а други нужди, които и то самото не може да разпознае. Например чувството на безпокойство, дължащо се на какво ли не и много често на... скука!

А пък пълничките деца не обичат да полагат физически усилия и да се движат - и се получава затворен кръг. Училището трябва да е мястото, където децата да могат да спортуват, но за съжаление не е така. В детските градини и в началното училище липсва специфичната фигура на учителя по физическо възпитание, а останалите невинаги имат необходимата подготовка. В средното училище има компетентни учители, но часовете по физическо възпитание са само 2 седмично... И ако родителите не поемат инициативата в свои ръце, ето ти го дебело детенце...

Разбира се, за това е отговорен и наследственият фактор - като генетична предпоставка и като семейна среда. Когато и двамата родители са с наднормено тегло, рискът от затлъстяване на детето се увеличава с 50%. Но дори и да не са, важен е личният им пример. Защото не можем да очакваме детето да се “контролира”, когато хладилникът е пълен със сладолед, деликатеси и шоколад!

За десерт да добавим консервантите и ароматизаторите... Никой не знае съвсем точно какви ще бъдат последствията в дългосрочен план от приемането на тези химични вещества. Подозира се, че са причина за много болести - не само физически, но и поведенчески...

Добри книги

по темата:

“Моето дете яде само боклуци! Или как да изградим у детето вкус и навици за здравословно хранене”, Несия Ланиадо, Джанфилипо Пиетра, “ТАРА Пъблишинг”

“Кой спорт е за моето дете?”, Джанфранко Трапани, “ТАРА Пъблишинг”

“ИПОлогия на храненето. За диетите, за душата и проблема с килограмите”, Ипократис Пападимитракос, “Ентусиаст”

Решението

Какво можем да направим ние като родители? Да организираме добре времето си и да си поставим като приоритет здравето на детето и нашето собствено

Ето 5 неща, с които можем да започнем:

1. Да играем и да спортуваме всички заедно, вместо да седим пред телевизора. Едно дете, оставено само на себе си, трудно ще започне да спортува и да излиза с приятели на чист въздух. То ще предпочете да се “окопае” вкъщи и да надебелява. А заедно можем да отидем на басейн, да караме колела, да играем федербал или тенис на маса, да ходим на екскурзии в планината и още много неща!

2. Да открием кой спорт е подходящ за темперамента и физическите възможности на детето и да го насърчим да спортува редовно.

3. 10 000 крачки всеки ден. Абсолютният минимум, но всъщност ние ходим много по-малко... Направете си експеримент. Качете на телефона си приложението “Крачкомер” и вижте колко крачки правите дневно. Не се стряскайте от резултата, всичко е във ваши ръце! Можете да не пазарувате с колата до супермаркета всеки път, да не ползвате непременно асансьора, а да разхождате повече кучето, да потанцувате под звуците на любима музика... После дайте крачкомера на детето. Няма нищо по-убедително от сухите цифри.

4. Да купуваме възможно най-истински храни. В България все още се намират много истински храни с несравним вкус. Можем да използваме зехтин вместо олио, да не купуваме салами, да предпочитаме рибата пред свинското, черния хляб пред белия, да консумираме повече плодове и зеленчуци, да пием много вода и да избягваме газираните напитки и т.н. и т.н. Когато ние имаме ясна логика, организираме добре бюджета и “логистиката” на пазаруването, ще започнем да се храним по-добре. Нашите деца също.

5. Да се храним всички заедно на масата и никога пред телевизора. Да превърнем храненето в щастлив момент. Освен всичко друго времето за хранене е един от силните моменти за обединяване на семейството!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл