На 23 май 2018 да почерпят

Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Мъже, искатe харем? Я помислете пак!

“Рено” кръсти новия си SUV на персийското племе КАДЖАР. Най-известният шах от този род се прочу с единствените снимки, правени някога на харем. Те са изненадващи, меко казано

Любопитството може да ни доведе до неочаквани открития. Когато концернът “Рено-Нисан” пусна на пазара новия си модел “Рено Каджар”, който вече е и на българския пазар, ми стана любопитна етимологията на името. Не бях се замислял и затова не бях търсил какво означава името на друг техен модел – “Нисан Кашкай”, който е японският еквивалент на френския “Каджар”.

“Каджар” ме заведе в историята на Иран, а от нея се появиха тези уникални снимки на семейството на Насреддин шах (Насер ад-Дин Шах Каджар). Ако бъдем точни: Харемът!
В България малко знаем за Иран. Все ги наричаме персийци, макар че етимологията на Персия е от гръцки език, а те се наричат иранци, а етимологията на това име пък означава “земята на арийците” – колко изненадващо.

Насреддин е шах на Иран за периода от 1848 г. до 1896 г. – един от най-дълго управляващите владетели. Когато е на 13 години, получава подарък от английската кралица Виктория фотографска камера. Не директно, а чрез посланика – част от лицемерието на дипломацията. Хлапето обаче се влюбва в нея. Тя била неговото бягство, защото бил потиснат от баща си, а майка му била много строга и властна жена, която мачкала с лекота неговото подрастващо самочувствие.

На 17 години Насреддин става шахът на шаховете, сянката на Господ на земята. За дългия си период на управление той трябва да балансира политиката си и да опази Иран независим от натиска на две суперсили – Руската империя и Британската империя. На западната му граница пък гниела западащата Османска империя.

Политиката е гадно нещо, особено ако трябва непрекъснато да се воюва. Друго нещо си е фотографията. И ето – шахът допуснал в двора си камерите. Днес са останали около 50 копия с много лошо или сносно качество, които обаче са безценни. На първо място ислямът като религия забранява изобразяването на човешки лица. И на второ място, което следва от първото, фотографията не е била позната.

През 1958 година шахът на Иран отваря първото студио в двореца и никой от клира не е могъл да му се противопостави.

Освен пейзажи от Иран и документални изображение от войните шахът позволява на фотографите да портретират и неговото семейство. Точно тези снимки днес се пазят в специална стая на двореца “Голестан” – устойчива на земетресения, пожари и закриляни от бронебойни стъкла. На малцина се дава възможността да ги видят на живо – предимно на изследователи.

Не е ясно как се появяват в публичното пространство, но те са безценни. За нас те изглеждат нелепи. Някои дори иронизират, че най-вероятно иранската ядрена програма съществува от Средновековието, предвид бурното окосмяване на жените от харема.
Директното налагане на западните нрави в Изтока води до странна визия. Ако погледнете снимката, в която (макар и трудно различимо) жените и дъщерите на шаха са пременени с балетни пачки, трябва да знаете, че това е истинска революция в иранската мода за ХIХ век.

Владетелят се е върнал току-що от Париж, където присъствал на балетен спектакъл, и разпоредил новата мода от сцената да бъда въведена в двора му.
Твърди се, че в архивите на музея на Техеран се пазят и снимки на голи жени от тази епоха, но най-вероятно ги пазят като психологическо оръжие при евентуална инвазия на САЩ в Иран. Това е шега, но и демонстрация на това колко различни са нагласите, вкусовете и стереотипите в различните светове.

Факт е, че люлката на една от най-големите цивилизации в света – Персия, днес Иран, има отношение към изкуството. Днешният лидер на страната аятолах Али Хаменей е известен с това, че подкрепя изкуството дори и в тежки моменти. Когато е президент на страната през 1988 година и тече кръвопролитната ирано-иракска война, той отделя повече от 200 хил. долара за реставрация на архивните снимки в двореца. Включително и тези, които иначе биха били в противоречие с ислямските традиции.

Насреддин шах е убит при атентат и така приключва неговият земен път малко преди да настъпи ХХ век. Благодарение на него обаче историците имат уникалната възможност да погледнат в минало, в място, което е тайно и свято, каквато е етимологията на думата “Харем”.

Много жени се управляват с главоболие

Има исторически свидетелства за следната случка. Един ден шах Насреддин от династията на Каджарите, посещава религиозно училище, чийто учител също имал много жени. В медресето обаче всичко било тихо, мирно, а жените послушни. Шахът, който напълнил харема с десетки жени, дъщери, наложници, любовници и прислуга, трудно се справял с вътрешната конкуренция и интриги в харема. Владетелят полюбопитствал как учителят успява да поддържа този мир. Онзи обаче бил много хитър и върнал същия въпрос: “А ти, господарю, как се оправяш?” Шахът въздъхнал тежко и на пресекулки (спирал му дъхът, като помислел за харема) казал: “Много трудно, с много проблеми, с много главоболие.”

Разцветът на института “Харем” е по време на династията на Каджарите, от чийто род е и нашият герой. След смъртта си шахът оставя официално 85 вдовици, но едва 20 деца. Този факт подхранва слуха, че шахът или е бил доста зле в леглото, или поне е очаквал персийските учени да открият електричеството и епилатора. През последната година от управлението си той толкова искал да докаже своята мъжественост, че всеки петък приемал в покоите си нова „временна“ мома, но нито една от тях не забременяла.
Харемът в Иран е заимстван от този на колегите монарси от Османската империя. По същата йерархия най-важната жена в институцията е майката на шаха (валиде султан в Турция). Когато владетелят се спомине, нейното място се заема от най-старшата съпруга, която е и майка на престолонаследника.

В харема живеели лелите, сестрите на шаха, неговите съпруги, наложници, робини. Както и в Цариград, жените се охраняват от евнуси – да няма изкушения, рога и сетне разпилени черва. Жилищата и заплатите били спрямо йерархията в женското царство – официалните жени и неомъжените сестри на шаха живеели в солидни здания, докато съпругите с по-нисък ранг и наложниците живеели в отделни студиа, както бихме ги нарекли днес.

Това, което чужденците разказват след престоя си в Иран, е, че жените, попаднали в харема, се чувствали привилегировани, защото имали особено влияние в държавните дела. Това се отнасяло особено за фаворитките. Историята помни имена на много властни съпруги, каквато е и една от нашите героини във фотосесията – Анис ал-Долех (онази с изписаните вежди). Тя имала сериозно влияние дори извън стените на харема, а мнозина западни дипломати използвали нейното посредничество, за да влияят върху политиката на шаха. Дъщеря им Фахра пък била отдадена на литературата и поезията. Тя имала много почитатели и последователи. Някои от творбите й са запазени и досега.

Други от принцесите се занимавали със спорт – предимно езда, увличали се от танци. По-смелите съпруги на шаховете се бутали и в правосъдието. Съпругата на Фат Али шах – Сунбул ханъм, поела ролята, нека го кажа, на омбудсман. Към нея се обръщали онеправданите и тя отсъждала безпристрастно. Най-драматичният пример, който може да бъде посочен за нейната мъдрост и безпристрастност, е случаят, в който жителите от Съюза на петте племена, сред които и трите племенни дяла на Кашкай, се оплакали пред нея от безчинствата на един от нейните синове. Сунбул ханъм се ядосала, явила се пред шаха и настояла синът й да бъде отстранен от поста си управител на областта. Така й станало.

Както виждате отношенията между Каджар и Кашкай са доста по-отдавна от тези на “Рено” и “Нисан”.
Дали искат владетелите много официални жени? Едва ли. Последният шах от рода на Каджарите – Ахмад, очевидно е прегледал историята преди себе си и е имал една единствена жена. Една единствена, но пак имал главоболия.

Снимки АРХИВ

1. Анис ал-Долех
2. Насреддин шах
3. Харемът на излет.
4. Насреддин с жени от харема си.
5. Несравнимата Анис ал-Долех (седнала).
6. Анис ал-Долех – любимата жена на шаха (вдясно).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.