32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

“Изворите” с трите моми в Котел – сред първенците в онлайн фотоконкурс

Каролев: В Китай се наду голям балон, паниката е много трудно да бъде спряна

Съветникът на икономическия министър Божидар Лукарски и финансист Владимир Каролев направи кратък анализ на срива на борсите в Китай. Ето какво публикува той във фейсбук профила си:

Ключът към разбирането на китайската криза и сравнението й с финансовата криза от 2008 година е кой губи парите и какво ще стане като ги загуби. В Китай балонът се наду от огромен брой дребни индивидуални инвеститори. Комунистическата партия реши, че е прекрасна идея всичко живо да инвестира в акции, стимулира хората и куцо и сакато стана инвеститор.

Наду се голям балон и съответно днес паниката е сред стотици милиони дребни инвеститори и е много трудно (ако не и невъзможно) да се спре. Тези стотици милиони дребни инвеститори ще загубят пари, много от тях дори са теглили заеми, за да инвестират, но няма да има значителна финансова зараза извън Китай (от друга страна, тези хора може да се разсърдят и комунистическата партия да се разклати, затова толкова ги е страх китайските лидери напоследък).

Тоест, европейските банки няма да тръгнат да фалират, защото в Китай става нещо лошо. А именно това се случи през 2008 и причината е проста – тогава балонът се наду пак по давление и с намеса на държавата, но от банките (който си мисли, че американска банка е давала на безработен мексиканец 500 000 долара да купи къща, без държавна намеса, е много заблуден).

И когато американските банки почнаха да падат като круши, свързаните с тях европейски банки също се разклатиха. Друг е въпросът, че китайската икономика се забавя и от това ще загубят доста (1) държавите, разчитащи на износ на суровини за Китай (Австралия, Нова Зенландия, Индонезия), (2) държавите, разчитащи на износ на суровини по принцип, тъй като цената на суровините ще падне (Русия, ОПЕК, т.н.) и (3) държавите, разчитащи на голям износ (основно на машини) към самия Китай (САЩ, примерно), макар и те да се преориентират по-лесно. Разбира се, в икономиката празно няма и други страни ще ускорят растежа си. Примерно, Индия, която тази година расте с 7% и ако новоизбраният им премиер Моди ускори реформите и изчисти банковата система от затлачените лоши кредити, може до 2-3 години дори да видим ръст от 10%.

P.S. Големият урок е, че когато централни банкери, политици и бюрократи започнат да манипулират избора на хората в какво да инвестират парите си, винаги се надуват балони и следват болезнени кризи. Свободният избор и личната отговорност в инвестициите са най-важното нещо, за да е устойчива икономиката. За един човек може да е най-разумно да инвестира в къща, за друг – в акции, за трети – в земеделска земя, за четвърти – в гора. Не е работа на държавата да манипулира и направлява този избор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.