Нощни животни оживяват в Екомузей с аквариум в Русе

Ултрамодерният Екомуей с аквариум в Русе изненадва с нощна атракция на препарирани животни, съобщиха от Регионалния исторически музей /РИМ/. Бухалът, лисицата, охлювът, скорпионът, белката и дъждовникът са част от диорама в интерактивна образователна инсталация. Играта в стил "звук и светлина" въвежда посетителите в естествената среда на представените видове.

При допир интерактивната маса, свързана с диорамата, дава информация на български и английски език за животните, осветява ги и възпроизвежда характерните за тях звуци. Звукът от смачкана пластмасова бутилка подсказва какви са негативните последици от намесата на човека за природата.

Екомузеят се прочу с макета на мамут в реални размери. Косматото чудовище от вида Mammuthus Primigenius е голямо 3,20 м. Край него се навъртат пещерни мечки като обитатели на пещерите от този период.

Компания му прави една от най-богатите колекции вкаменелости с кости на праисторически хоботни бозайници. В експозицията може да се види и единствената в света запазена кост от друг вид мамут - Mammuthusromanus.

Сред атракциите в подземието на екомузея е уникален аквариум с 50 000 л вместимост за над 20 вида речни риби. В една от залите има 15-метрова изкуствена пещера, която имитира структурата на втората по дължина в България пещера Орлова чука. Вътре на специален дисплей се излъчва триминутен клип за прилепите като най-многобройните й обитатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл