Партиите не се споразумяха за местата в ОИК в Горна Оряховица

Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще определи постовете в Общинска избирателна комисия /ОИК/ в Горна Оряховица. Това се налага, защото местните представители на парламентарните партии и коалиции не стигнаха до единодушие кой да заеме заместник-председателското и секретарското место в комисията.

"Според решение на ЦИК в общини с до 150 избирателни секции се сформира 11-членна общинска комисия. Квотният принцип отреди в ОИК - Горна Оряховица ГЕРБ да има трима представители, "БСП - лява България" двама, а ДПС, "Атака", Реформаторският блок, Патриотичният фронт, АБВ и "България без цензура" - по един. Резонно единствено ГЕРБ предложи свой представител за председателското място - на консултацията бе решено то да се заеме от адвокат Димо Димов. Управляващата партия излъчи още двама юристи, които да я представляват в ОИК - Дима Благоева и Милена Мишева", информираха местни активисти.

От ДПС поискаха за заместник-председател на бъде избрана филологът Еленка Тодорова, а от Патриотичния фронт - правистът Стефан Стефанов. Четирима бяха номинираните за секретарския пост. Впоследствие от Фронта и от ДПС се отказаха от номинацията си, но представителите на другите две формации не стигнаха до единодушие. Затова казуса се прехвърля на ЦИК.

Назначената служебно комисия трябва да започне да функционира на 4 септември. Регистрацията В ЦИК, която тече от 25 август, ще продължи до 9 септември. В следващите пет дни партиите ще трябва да се регистрират и в ОИК за всяка община. До 16 септември кметът на железничарския град Добромир Добрев трябва да свика още едни консултации. Тогава ще бъдат разпределени местата в секционните избирателни комисии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони