Таджик празнува рождения си ден в кафене, глобиха го близо 400 евро

Властите в Таджикистан глобиха с близо 400 евро 25-годишен мъж, празнувал "незаконно" рождения си ден в кафене, пише британският вестник "Индипендънт".

Исаев Амирберк е публикувал снимки в социалната мрежа "Фейсбук", на които той позира в кафене с тортата по случай празника. Те са били използвани като доказателство за нарушаване на член от Закона за регулиране на традициите и обичаите в Република Таджикистан, с който се забранява честването на рождени дни на места извън тесния семеен кръг.

Странният на пръв поглед нормативен акт цели да запази традициите на страната и същевременно да ограничи прекомерните разходи. И като такъв дори налага ограничения на броя на гостите, които празнуващите може да канят.

Амирберк призна пред съда, че е бил с приятели в заведението на рождената си дата, но това е било действие, плод на спонтанно решение, а не планирано тържество. "Никой не го поздрави по случай рождения му ден", увери един от сервитьорите, които работят в кафенето. Обяснението обаче не беше прието от магистратите, които глобиха таджика със сума, равняваща се на близо 400 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл