Езиковите гимназии още са на мода

Актуалните класирания за прием в училищата очертават интересна борба между математическите и езиковите гимназии, като първите имат превес през последните години. Според Таня Вернер, дългогодишна учителка по немски език в гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора, обучението в езиковите гимназии обаче остава с ниво над другите.

"Предимството ни е високото ниво на общообразователната подготовка. Това дава шанс на възпитаниците ни да се реализират във всяка сфера на живота", казва Вернер.

"От 15 години работим по програма за немска езикова диплома. Завършилите получават диплома от министерството на образованието на Германия и могат да кандидатстват с нея в университети във всички немскоезични страни", обяснява Вернер. 90% от завършилите в паралелките с немски са продължавали обучението си в германски университети.

Един от нейните възпитаници - Николай Тилев, е и победител тази година на олимпиада по немски език и вече е студент по медицина във Фрайбург. Учениците от немските паралелки най-често заминават в университетите в Мюнхен, Берлин, Мюнстер, Щутгарт, Дармщат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование