Ромчета в класа? Не се притеснявайте

Много родители се притесняват дали в класа на детето им ще има ромчета. Предразсъдъците, че те са лоши ученици и ще забавят развитието на останалите деца, са широко разпространени. Опитът на една неправителствена организация обаче показва, че българчетата не само не страдат от подобно „съжителство“, а и че самите роми повишават чувствително успеха си.

Това поне са изводите от работата по програмата "Всеки ученик може да бъде отличник". Тя е разработена от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" във Велико Търново и се прилага в 170 училища в 24 области в страната. В тези учебни заведения учат 36 259 деца, от които 22 326 са от ромски произход.

"Отпадането на деца от училище е педагогически проблем и са нужни педагогически средства за преодоляването му. Социалните дейности, като подсигуряване на безплатен обяд, закуска и други, не са достатъчни", коментира председателят на "Амалипе" Деан Колев.

От ромската организация решили, че е необходима реформа в цялостната училищна среда - промяна на използваните педагогически методи, на учебните програми в организацията на учебния процес и във взаимодействието с родителите. "Дейностите са насочени и към пресичане на големия брой отсъствия, ниския успех в училище, относително малкия процент роми, продължаващи своето образование в средни училища, неучастието и неангажираността на ромските родители в училищния живот и в училищните структури на управление", разкрива Колев. Той посочва, че друг работещ прийом се оказала инициативата ученици, които са постигнали добри резултати в училище, да помагат на свои връстници при усвояването на учебния материал.

В 108 училища, включени в проекта, няма нито един отпаднал ученик. "Така от 0,76% отлив на деца за предходната година, броят на напусналите учебните заведения падна на 0,63% . В същите училища процентът на отпадане бе 2,47 %, преди те да започнат своето участие в програмата", изтъква Деан Колев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тренировка в реална обстановка за новия изпит по български

Езиковите гимназии още са на мода

Как да напазаруваме за малкия ученик: три пъти мисли, един път купи

22 дни ваканция през новата учебна година

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование