Шестима ще живеят една година в пълна изолация, готвят се за Марс

Екип, избран от Националната космическа агенция на САЩ (NASA) постави начало на едногодишния си престой край загаснал вулкан в Хавай, който ще симулира живот на Марс, пише BBC News.

Експериментът ще бъде най-дългият по рода си, предприеман досега. Според изчисления на експерти човешка експедиция до Червената планета би продължила между една и три години.

Шестчленният екип ще живее в затворени под купол помещения без достъп на свеж въздух и храна и без възможност за уединение. Шестимата са се затворили в 15 часа местно време в петък. Излизането извън купола, който е висок 11 и широк 6 метра, ще се прави със скафандър.

Екипът се състои от астробиолог от Франция, физик от Германия и четирима американци - пилот, архитект, журналист и учен в областта на почвознанието. Всеки един от участващите мъже и жени ще разполага с малкo походно легло и бюро в стаите им. Провизиите включват сирене на прах и консервирана риба тон.

Експедициите на борда на Международната космическа станция (МКС) обичайно продължават шест месеца. Наскоро NASA проведе четири- и осеммесечен изолационен експеримент. Целта на такива проекти е да се изследва човешкото поведение и проблемите, които възникват при живот в тясно пространство. “Мисля, че едно от заключенията е, че междуличностните конфликти не могат да се избегнат, дори между най-добрите хора”, казва Ким Бинстед от NASA.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл