Мистична музика оглася крепостта Царевец в Търново

Мистичната музика на групите "Ирфан" и "Кайно Йесно Слонце" ще звучи на средновековната крепост Царевец във Велико Търново на 20 септември. Концертът ще е сред останките на двореца на българските царе на историческия хълм.

Събитието се организира от община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм "Царевград Търнов" и е част от програмата за отбелязване на 830-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър и възобновяването на българската държавност.
"Ирфан" ще свирят в старата столица ден преди официалната промоция на новия им албум "The Eternal Return" във Франция.Групата е създадена през 2001 г. като страничен проект на музиканти от формации като "Исихия", "Ом", "Kayno Yesno Slonce" и "Заратустра", но бързо се превръща в самостоятелен и обещаващ музикален екип. Само след 2 г френският музикален лейбъл "Prikosnovenie" издава първия им едноименен албум и ги категоризират като "Най-голямото откритие на 2004 г". Французите издават на световния музикален пазар два албума на групата, а американският лейбъл "Noir Records" ги промотира в САЩ.

"Музиката на "Ирфан" е покана за едно мистично пътешествие в и отвъд времето - със свой оригинален образ. Повлияна е от сакралните и фолклорни музикални традиции на България, Балканите, Персия, Кавказ, Близкия Изток, и Северна Африка, както и от музикалното и духовно наследство на средновековна и ренесансова Европа", обясняват организаторите.

Музикантите използват традиционни (български, балкански, ориенталски, персийски и индийски) и старинни европейски инструменти и вокални техники, понякога вплетени в деликатен, ембиънт електронен саунд.

"Кайно Йесно Слонце" пък е българска етно-ембиънт формация, авторски проект на музиканта Веселин Митев, в който участва и Петър Делчев, и двамата - от група "Исихия". Музикантите черпят идеи основно от родопския фолклор, откъдето е заимствано и името и експериментират със смесването на български фолклор и атмосферична музика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони