Планета между Марс и Юпитер носи името Таджикистан

Новооткрита планета в Слънчевата система носи името Таджикистан. Името й е в знак на признание на приноса на учените на страната в областта на астрофизиката и космическите изследвания, съобщава Държавната информационна агенция на Таджикистан "Ховар".

Според агенцията организация, наречена Международен съюз на астрофизиците, е връчила официален сертификат на президента Емомали Рахмон. По време на церемонията е било съобщено, че Таджикистан се намира между Марс и Юпитер.

Планетата очевидно се върти около Слънцето веднъж на всеки пет години, което се равнява на мандата на парламента на страната, посочва британският вестник "Гардиън".

В момента учените на страната изследват химическите процеси на планетата и нейния състав.

"Международният съюз на астрофизиците" няма интернет присъствие. Няма информация дали някоя международна организация ще признае новото име.

Има няколко планети-джуджета между Марс и Юпитер, но те вече са били наименувани.

Несигурността около съществуването на планетата предизвика подозрения, че това е поредната рекламна акция на правителството на страната, коментира "Гардиън".

Сред подобни проекти, инициирани от президента, са най-високият пилон в света, най-голямата библиотека в централна Азия, най-големият музей и най-голямата чайна в региона, завършена миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл