В Гурково организират юбилейно биорали за магарета

Юбилейно 30-то издание на състезанието за магарета, наречено биорали ще се проведе в събота в подбалканския град Гурково. С необичайната надпревара се отбелязва и празникът на града.

На стадиона в Гурково се събират расовите магарета от всички села на общината, които заедно със своите стопани се борят в различни забавни дисциплини като: бързо разпрягане и впрягане на каручки, теглене на талиги, скоростно надбягване наедна обиколка, гола кушия, магарофутбол и дори конкурс за "Мис Магарица и Мистър Марко". Най-добре нашарената каручка също получава поощрение.

Наградите варират от парични до напълно практични като три чувала зърно, пет бали люцерна и кубик дърва за огрев.

Изискванията за участниците е каручките им да са с четири колела и да са украсени и тунинговани, магаретата да са изкъпани, сресани, парфюмирани и украсени. Не се допуска биене с пръчка и камшик на животните. Затова пък организаторите са уточнили в афишите, че не толерират никаква магарешка дискриминация. Така на стадиона в Гурково ще бъдат допускани, както големи, така и по-малки дългоухи участници, полът също няма значение, както и сексуалната ориентация, уточняват организаторите.

Идеята за необичайната надпревара се ражда през 1971 година в една квартира в София, където трима студенти от Гурково - Стоян Богданов, Иван Рунтев и Илия Тодоров, които решили да стигнат с каруци в Париж. Вместо тона обаче организират в Гурково първото в света биорали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл